HC Bernat siger farvel: Jeg elsker den her klub

Efter 10 år i OB er det nu blevet tid til at sige farvel til Hans Christian Bernat, der forlader klubben denne sommer, hvor hans kontrakt udløber.

Det er en rigtig klubmand, der takker af, og vi fik en rigtig god snak med ham i Ådalen, inden sæsonens sidste kamp blev spillet i Viborg lørdag eftermiddag.

Det er ved at være omkring halvanden måned siden, Bernat selv fortalte, at han stopper i OB denne sommer, og han fortæller, at det har været en speciel tid for ham siden da.

– Det har jo været lidt specielt. Jeg tror, det har været mest specielt grundet den situation, vi var havnet i med det her nedrykningsspil. Mit ønskescenarie var selvfølgelig, at man kunne have 100% fokus på at nyde de sidste dage, have det godt og træne hårdt. Ikke fordi vi ikke gør det, vi træner sten hamrende hårdt, men i ved, hvad jeg mener.

– Der har været lidt knurren i maven og en eller anden form for angst for, at man er med til at rykke ned i ens sidste sæson, men jeg har også prøvet bare at holde fokus på at knokle på, og virkelig give alt, hvad vi har.

– Fra mit eget perspektiv efter ti år her i Ådalen, så er jeg klar til at prøve noget nyt, og det er ligesom det, jeg har forberedt mig på, efter det blev meldt ud, at nu skal der ske noget nyt. Det er vigtigt for mig at gøre det ordentligt færdigt her, men jeg er også klar på et nyt kapitel.

Var det dig selv eller klubben, der traf beslutningen om, at der skulle ske noget nyt?

– Jeg tror, vi på en eller anden måde nåede til en form for enighed. Vi havde selvfølgelig en snak om, hvordan og hvorledes tingene skulle være, og OB kom med deres måde at se tingene på, og jeg kom med min måde at se tingene på. Når vi så havde snakket om de ting, tror jeg, vi begge var enige om, at nu gjorde vi det her færdigt på den bedste måde, og så var det tid til at skrive et nyt kapitel for mig.

Hvis man kigger lidt på de kapitler, der er blevet skrevet allerede, så ved målmanden også godt, hvad han skal pege på af store oplevelser, som han har haft i hans år i OB.

– Selvfølgelig har man nogle lavpunkter og højdepunkter i sin tid, men nogle ting jeg aldrig kommer til at glemme her i OB, det er, da vi vinder U19-mesterskabet. Det er noget, jeg tænkte på, og grinte af så sent som i går. Ikke kun fordi vi vandt mesterskabet, men fordi jeg tænkte tilbage på nogle af de holdkammerater, jeg havde der, som man er kommet ind under huden på.

– Så er der en pokalfinale, som jeg aldrig kommer til at glemme. Jeg håber da, jeg kommer i flere, men hvis jeg ikke gør, så er det i hvert fald noget, jeg aldrig kommer til at glemme.

– Den sidste er, da vi vinder 2-1 ovre i Brøndby i et comeback for mig, hvor jeg ikke havde stået i en del kampe. Vi kom derover, og vandt på udebane i Brøndby i overtiden. Det var en helt speciel oplevelse, som jeg tror, gav rigtig mange OB-fans og spillere gåsehud. Fra mit perspektiv var det starten på et comeback, som har givet mig rigtig meget selvtillid og tro på tingene, efter jeg kom tilbage i målet efter en tid med lidt udfordringer.

Efter pokalfinalen var der et billede af Bernat, hvor han sidder alene i græsset, og ser ud til at være hårdt ramt. Han var også meget ked af det efter finalen.

– Jeg tror slet ikke, det er til at beskrive, hvis man ikke har stået i det. Jeg har altid haft en kæmpe tro på mig selv i forhold til straffesparkskonkurrencer, og jeg har altid dyrket straffespark og analyseret alle sparkere inden kampen, så at vi ikke kunne trække det længste strå i finalen, det var fuldstændigt ubærligt.

– Den dag i dag er jeg sindssygt stolt over den kamp, vi spillede som hold mod en rigtig stærk modstander, og det var en kamp, vi sagtens kunne have vundet, hvis vi havde været en my dygtigere.

Er pokalfinalen den bedste kamp, du selv har spillet for OB?

– Både og. Hvis man kigger i forhold til, hvor meget pres der var på, og hvilken periode jeg var inde i rent mentalt, så er det en af de kampe, jeg er mest stolt af. Den måde jeg gik ind, og klarede den kamp på, og spiller en rigtig moden kamp. Jeg tog nærmest ingen forkerte beslutninger i den kamp, og jeg har nogle kampafgørende redninger, og viste mentalt overskud. Det er sådan, jeg gerne vil spille alle kampe, men det er lettere sagt end gjort.

Er der noget, du har fortrudt i OB?

– Nej, det kan jeg ikke se, hvad det skulle være. Jeg har nydt at gå på job hver eneste dag, og jeg tror i sidste ende, at det er det, det handler om. Det handler ikke om så meget andet end at gå glad på arbejde og dyrke sine mål og drømme. Det synes jeg, at jeg har haft de bedste forudsætninger for her i OB.

– Når det så er sagt, så går livet videre nu, og det er tid til at jagte mine mål og drømme et andet sted.

De sidste mange år har Bernat haft Lars Bjerring som målmandstræner i OB, men han kender ham helt tilbage til tiden fra FC Nordsjælland, og han har været meget glad for samarbejdet mellem de to.

– Ligesom alt andet hernede har det været en rutsjebanetur. Lars og jeg har gennem 10-11 år kendt hinanden, fra dengang jeg var et kort smut i FC Nordsjælland og så til den dag i dag. Vi har gået op og ned ad hinanden hver eneste dag, og har bygget en tæt relation.

– Vi har arbejdet hamrende hårdt for det her projekt begge to. Jeg ved, at Lars’ største passion er os målmænd, måske med en lille passion for akademimålmændene, som han kan være med til at bringe hele vejen. Det er noget, jeg har kunne mærke, og som jeg har været sindssygt taknemmelig for.

– Jeg glemmer aldrig de træninger, vi havde med Andreas Søndergaard, Oliver Christensen og mig selv ude på kunstgræsbanen, og at føre det helt til tops har været alles drøm hernede på akademiet. Der er blevet ført tre, næsten fire, akademimålmænd op i Superliga-truppen.

– Jeg kan kun sige 1000 tak til Lars, det har været en fed rejse.

Som man kan se herover, så fik Bernat sagt farvel til Odense Stadion i sæsonens sidste hjemmekamp mod Randers, hvor han flere gange blev kaldt ned til tribunen. Målmanden var også meget glad for den afsked, han fik.

– Det er jo altid lidt svært, for man går jo altid, og håber på, at man har ramt rigtigt på nogle punkter, om det har været menneskeligt, på banen eller udenfor banen, eller hvordan og hvorledes.

– Jeg kan ikke sige andet, end at jeg blev sindssygt glad for det farvel, jeg fik. Jeg synes, det var et fedt farvel, og jeg kan ikke udtrykke mig taknemmeligt nok for de beskeder, jeg har modtaget, og den support og interesse jeg har modtaget fra fans, der ønsker mig held og lykke. Jeg kunne ikke have bedt om et bedre farvel end det, jeg har modtaget fra klub og fans.

Det så også ud til, at du blev lidt rørt dernede?

– Jeg skulle lige trække vejret en ekstra gang. Det var ikke med tårer, fordi jeg har været forberedt så længe på, at det var undervejs, men det var lige til en ekstra vejrtrækning, og så handlede det om at få de tre point bagefter.

Kommer du til at savne din sang?

– Jeg synes, det er en sjov sang, og man kan jo ikke sige andet, end at de har fuldstændig ret i, hvad de synger. Så må vi se, hvad det næste bliver.

Det blev til 55 kampe for OB’s førstehold for Bernat, og han erkender selv, at han ikke kan stille sig helt tilfreds, men han er alligevel meget glad for hans tid i klubben.

– Jeg vil sige, at jeg kan aldrig stille mig helt tilfreds med at have fået chancen, og ikke have grebet den 100%. Et eller andet er jeg også der, hvor jeg tror, at når jeg kigger tilbage på det om 5-10 år, så er det en tid, jeg aldrig vil have været foruden. Det er også noget, jeg siger med lidt erfaring i rygsækken, for jeg havde en sindssygt svær tid i FC Nordsjælland, som jeg aldrig ville have været foruden den dag i dag.

– Jeg kan kun håbe, at jeg om fem år kan kigge tilbage på den tid og chance, jeg fik i OB, og den hårde tid og gode tid jeg har været igennem, og så sige til mig selv, at jeg aldrig ville være den foruden. Det er i de svære tider, man lærer sig selv at kende, og man bliver stærkere både på og udenfor banen.

– Jeg synes også, jeg fik bevist her til sidst i den sidste periode, i de kampe jeg fik, at jeg var lidt en anden udgave af mig selv, og jeg havde lidt mere selvtillid og ro i kroppen. Det synes jeg, afspejlede sig i mit niveau.

Efter 10 år i OB er det nu slut for Bernat. Inden længe kommer han til at forlade Ådalen for sidste gang, men hvad kommer han så til at savne, når han ikke længere skal møde ind i Ådalen hver dag?

– Jeg kommer til at savne den ånd, der er hernede. Det er en helt speciel ånd, og jeg tror også, det er derfor, man går lidt på kompromis med de forhold, man har hernede, fordi der er en speciel ånd i Ådalen, som alle der har spillet i klubben, kan mærke.

– Jeg kommer også til at savne de mange fantastiske mennesker, der har været her i min tid, og også er ansat i klubben den dag i dag. Det er folk, som vil alle os unge mænd det bedste, og det er noget, man kun kan være taknemmelig for, og forhåbentlig give lidt igen på en eller anden måde.

Ved du allerede nu, hvad fremtiden bringer?

– Nej, det gør jeg ikke.

Kan du mærke, om du er interessant for nogen?

– Det er klart, at det ikke er alle steder, man finder en målmand med 55 kampe på sit CV i en alder af 23 år. Hvis du kigger på min karriere og på mine statistikker, er der i hvert fald noget, der taler for, at jeg kan et eller andet.

– Nogle gange i den her verden handler det om held og om timing, og lige nu sidder jeg, og overvejer mine muligheder, og håber på, at noget af det held rammer min vej.

Hvis det ender med, at Bernat fortsætter med at spille i dansk fodbold, er der selvfølgelig en potentiel mulighed for, at han kan komme til at spille mod OB i fremtiden. Men hvordan mon det så bliver?

– Det er altid mærkeligt at møde sin tidligere klub og sin barndomsklub. Det er en klub, jeg har en masse følelser og relationer til, men jeg tror også, at alle der spiller fodbold, kender til det her med, at man skal tænke på den klub, man spiller for. Jeg er en klubmand helt ind til benet, og jeg gør altid alt, hvad jeg overhovedet kan, og er i magt til at gøre for den klub, jeg spiller for. Det har jeg gjort i alt min tid i OB, og det vil jeg gøre for de klubber, jeg kommer til at spille for.

Kommer du til at følge lidt ekstra med i OB i fremtiden?

– Ja, selvfølgelig gør jeg det. Det gør jeg med FC Nordsjælland, Næsby, Liverpool og OB. Liverpool er fordi, dem holder jeg med. Der er nogle klubber, jeg kommer til at følge. Jeg følger også mange af de klubber, hvor mine kammerater spiller. Jeg følger AaB med Mathias Jørgensen, jeg følger rigtig mange klubber. Selvfølgelig kommer jeg til at følge OB.

Kunne du forestille dig at vende tilbage til OB i fremtiden?

– Ja, selvfølgelig kan jeg det. Jeg forsøger ikke at smække med dørene nogle steder, for især i fodboldens verden mødes man altid to gange. Om man også mødes tre, det ved jeg ikke, men det kan jo være.

– Jeg har ikke tænkt mig at smække med nogen dør nogle steder. Jeg elsker den her klub over alt på jorden, og jeg kan ikke se andet, end at man må tage den snak om mange år igen, hvis der kommer noget relevant.