Patrick Harboe – Bliv klogere på transitionstræneren

For nogle af dem der følger OB, er Patrick Harboe et velkendt ansigt, mens andre ikke ved så meget om, hvem han er.

På trods af hans unge alder, han er for nyligt blevet 28 år, har han dog allerede gang i en forholdsvis god trænerkarriere, hvor han indtil videre har været træner for Næsbys U13 elitehold, han har været træner på skolerne i Oure, ligesom han også har været i Sverige og været træner for MB Akademi U15 og for AFK Linköping U17.

I januar 2019 blev han ansat i OB, hvor han i første omgang skulle være assistenttræner for Kim Engstrøm på U19,  ligesom han også fik en rolle som talentudvikler. Sidste sommer fik han dog rollen som transitionstræner, og her fortæller han lidt om, hvad sådan en egentlig er.

– Det afhænger lidt af, hvordan man definerer transitionsrollen i klubberne. I OB har vi valgt at definere transitionstræneren som den træner, der varetager overgangen fra akademiet til Superligaen.

– Transitionstræneren sørger for, at spillerne overgår så let som muligt i det, vi kalder transition. Skolen skal hænge sammen med deres fodbolduddannelse, og der bliver lavet udviklingsplaner, så vi sørger for, at spillerne nøjagtigt ved, hvilket fokus de har, og hvilket fokus vi har på spillerne, når de kommer fra U19, eller U17, op på Superligaholdet.

– Det er min opgave at finde video og lave ekstra træning. Hvis Jakob Breum er med oppe, så er transitionstræningen Jakob Breum sammen med Mads Frøkjær og Troels Kløve f.eks. Så det ikke bare er oprykningstræning eller individuel træning, men derimod træning i deres position. Jeg tror, det er den primære rolle som transitionstræner.

Hvorfor er det vigtigt for en Superligaklub at have en transitionstræner?

– Den største forskel på akademi og Superliga er jo, at man på akademiet har udvikling i øje. Det siger jeg ikke, man ikke har på Superligaholdet, men der er resultaterne jo langt vigtigere. I og med at resultaterne er det vigtigste, så sker det jo engang imellem, at man overser de spillere, som ikke er en del af Start-11 eller de 18, der bliver udtaget. Der har vi jo en definition af, at vi har noget der hedder 18+6+3, tre målmænd, 18 der bliver udtaget til kamp, og så har vi seks spillere, som oftest er transitionsspillerne. For at de føler, der også er fokus på det, de skal udvikle sig til, så de kan blive en del af de her 18, og være med i Superligaen, så er der jo en, der er ansat for, at de her spillere stadig kan føle, de er en del af fællesskabet, og en del af det at være på banen.

– Det er selvfølgelig let for mig at sige, men jeg synes, transitionstræneren er vigtig, fordi det er mit job at sørge for, det hele hænger sammen for dem i hverdagen, også fordi de fleste af dem går i skole ved siden af. Jeg ser dem, når de andre ikke gør.

I DBU’s licenssystem, hvor man får stjerner for, hvor godt en klub gør det i talentudviklingen, er det også en fordel, hvis man har en transitionstræner, så på det område, er det også vigtigt.

– Ja, det synes jeg da også. En stor cadeau til vores akademi der gennem årene har udviklet fra U12, U13, U14, U15, U17 og op til U19 og så videre. Jeg synes, alle tager en stor del i det her med at få dem udviklet og få dem med op, hvor det bliver sjovt, og de får en fuldtidskontrakt. Jeg synes, det er en vigtig del af det, som vi alle sammen har en part i.

Mødet med de ‘voksne’ spillere

Harboes fokus er jo som regel på de unge spillere, men han er på træningsbanen hver dag, og har derfor også noget at gøre med de etablerede spillere på holdet.

Han erkender da også, at han var nervøs første gang, han skulle lave øvelser med Superligaholdet, hvor mange af spillerne var ældre end ham selv.

– Lige da jeg kom op, var jeg pisse nervøs. Når man kommer som ungdomstræner, og har træner U17 og U19, og så skal op på Superligaen, hvor de fleste er ældre end en selv.

– Første gang Jakob bad mig om at stå for noget, hvor jeg tænkte, ’Det er ikke kun transitionsspillerne, jeg har her’, der havde jeg også Jeppe Tverskov, Janus Drachmann og Troels Kløve, og sidste år havde jeg min lillebror, og så var det vidst Mads Frøkjær.

– De gør, hvad der bliver sagt. Jeg bestemmer jo ingenting inden en kamp, og jeg har ingen indflydelse på, hvem der spiller. Så i og med at jeg ikke har en rolle, hvor der ikke er den største respekt omkring, så har jeg også en anden relation til spillerne. Både transitionsspillerne, som jeg har en helt særlig relation til, men også til de andre spillere.

– Min fornemmelse er, at der er gensidig respekt, og at jeg er i øjenhøjde med spillerne. Så selvom jeg står for noget på banen, der ikke kun er med transitionsspillere, så respekterer de det. Der bliver aldrig sagt noget, og der bliver gjort det, der skal til. Jeg var lidt nervøs i starten, men der har aldrig været noget.

Skulle træne Lillebror

Patrick Harboes lillebror, Jonathan Harboe, er også et velkendt navn i OB. Han var på kontrakt i klubben frem til tidligere i år, og han var også en del af det hold, der vandt U19 DM i år.

Der var altså en periode, hvor Patrick trænede Jonathan, og det var da også lidt specielt for de to brødre, der så ret meget til hinanden på det tidspunkt.

– Jeg synes, det var lidt specielt. Jeg kender ham jo bedre end de fleste, og jeg ved, hvad jeg kan tillade mig at sige til ham, og hvad jeg ikke kan tillade mig at sige til ham. Når man har en familiær relation oveni den arbejdsmæssige relation, og vi på daværende tidspunkt boede sammen, så var der lidt for meget Jonathan i mit liv, og jeg tror også, han syntes, der var for meget Patrick i hans liv.

– Men jeg synes, det var et fint sammenspil, og jeg prøvede at hjælpe ham så meget, som jeg nu kunne.

Fremtiden

Det er snart to år siden, Harboe blev ansat i OB, og hans nuværende aftale med klubben står til at udløbe til sommer. Der er dog ikke nogen afklaring på, om han fortsætter i klubben.

– Jeg er rigtig glad for at være i OB. Jeg har været her i to år, og jeg har været glad for at være her hele tiden. Jeg er blevet rykket lidt frem og tilbage. Inden jeg kom til Odense, har jeg aldrig været andet end cheftræner for hold, og efter jeg kom her til, har jeg ikke været cheftræner. Det er også lidt nyt for mig.

– Jeg synes, jeg har en rigtig god relation til både ledelse og spillere, og til staben omkring både på akademiet og Superligaen. Jeg er faldet meget godt til, selvom det af og til godt kunne være svært i forhold til min alder.

– Jeg vil rigtig gerne blive i OB, men som alle ved, skal en kontrakt jo støttes af begge parter, og bliver den ikke det, så er det klart, at så kan man ikke fortsætte. Jeg håber, at vi finder en aftale, som begge parter kan gå med til og enes om.

– Det er nogle gode mennesker, der er her, men det er klart, at hvis det ikke kan lade sig gøre, så håber jeg, der er nogle andre klubber rent fodboldmæssigt, der kan bruge en ung træner.

Hvor lang tid kan du vente på, at der kommer en afklaring her?

– Der står i min kontrakt, at hvis den ikke er blevet genforhandlet i april det år, hvor den slutter, så kan man regne med, at man ikke bliver forlænget. Men når man har MUS-samtaler, kan man jo også spørge ind til det der, i forhold til om der er et eller andet, og om de er glade for det, man laver. Ser de en fortsætte i klubben, osv. Det er jo til de samtaler, man har lov til at være så ærlig, som man nu kan, for at man også ved, hvad den anden part tænker. Så det nytter jo ikke noget, jeg sidder her, og er rigtig glad for at være her, hvis de tænker, det er noget rigtig lort, jeg laver.

Hvis der kommer interesse fra en anden klub tidligere, kan du så vente helt til april med at få en melding fra OB?

– Jeg skal ærligt indrømme, at i forhold til den kontrakt jeg har, kan man komme ud af den ret hurtigt, også fordi vi har skrevet den kontrakt, som vi har. Jeg har det sådan, at fordi jeg er så glad for at være her, vil jeg også altid være ærlig overfor OB, så hvis der er nogen, der kontakter mig, vil jeg fortælle, at jeg er blevet kontaktet med det her oplæg, og jeg overvejer at sige ja, og høre hvordan OB har det med det, og om det er noget, de kan modbyde.

– Det er klart, at hvis vi kommer på den anden side af jul, og man stadig ikke har hørt noget, så for at sikre både udvikling og job fra sommer af, så bliver man nødt til at spørge først her, og ellers må man jo se, om der er noget andet.

Hvis man ikke kigger meget langt ud i fremtiden, så vil Harboe gerne fortsætte med at være med til at udvikle talenter i den samme rolle, som han har nu i OB. Kigger man lidt længere ud i fremtiden, så er der dog også noget andet, der trækker lidt i ham.

– Jeg ser mig selv som udviklingstræner, så jeg er glad for transitionsrollen her. På længere sigt ser jeg også mig selv som cheftræner, eller assisterende træner på højeste niveau. Men lige nu har jeg stadig meget at lære, og jeg er heller ikke klar til at være cheftræner eller assisterende træner på højeste niveau. Jeg synes, jeg har nogle gode inputs, og jeg ser de ting, som jeg skal se.

– At være med heroppe er også næste skridt i forhold til at være med på akademiet, og der er nogle ting, som man får med sig der, og der er nogle ting fra akademiet, man kan tage med, og jeg synes, det er blevet suppleret ret godt, så det har jeg været glad for.

5 Replies to “Patrick Harboe – Bliv klogere på transitionstræneren”

 1. Zachery Bushrod

  Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful info specially the last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and good luck.

 2. yeezy boost 350

  I precisely wished to say thanks all over again. I do not know the things that I would’ve accomplished in the absence of the hints contributed by you on that theme. Completely was a very alarming dilemma for me, nevertheless encountering your professional avenue you dealt with the issue made me to jump with contentment. I will be thankful for your help and thus pray you comprehend what an amazing job that you are doing training many others thru your web site. I am certain you’ve never encountered all of us.

 3. hermes

  I am also writing to let you know what a fine discovery my child obtained checking the blog. She mastered many issues, most notably how it is like to possess a marvelous giving mood to let most people without difficulty comprehend certain multifaceted subject areas. You truly surpassed people’s expected results. Thank you for churning out such interesting, trusted, educational and even fun tips about this topic to Ethel.

 4. curry 7

  I needed to write you that bit of note to help give many thanks over again considering the exceptional tricks you have discussed above. It was quite strangely generous of you to provide unreservedly what exactly many of us could have advertised for an electronic book to help make some profit on their own, chiefly seeing that you could have done it in case you decided. These things additionally acted as a great way to be sure that most people have similar dream just like my very own to understand much more regarding this issue. I am sure there are lots of more pleasant sessions ahead for individuals that view your blog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *