Patrick Harboe – Bliv klogere på transitionstræneren

For nogle af dem der følger OB, er Patrick Harboe et velkendt ansigt, mens andre ikke ved så meget om, hvem han er.

På trods af hans unge alder, han er for nyligt blevet 28 år, har han dog allerede gang i en forholdsvis god trænerkarriere, hvor han indtil videre har været træner for Næsbys U13 elitehold, han har været træner på skolerne i Oure, ligesom han også har været i Sverige og været træner for MB Akademi U15 og for AFK Linköping U17.

I januar 2019 blev han ansat i OB, hvor han i første omgang skulle være assistenttræner for Kim Engstrøm på U19,  ligesom han også fik en rolle som talentudvikler. Sidste sommer fik han dog rollen som transitionstræner, og her fortæller han lidt om, hvad sådan en egentlig er.

– Det afhænger lidt af, hvordan man definerer transitionsrollen i klubberne. I OB har vi valgt at definere transitionstræneren som den træner, der varetager overgangen fra akademiet til Superligaen.

– Transitionstræneren sørger for, at spillerne overgår så let som muligt i det, vi kalder transition. Skolen skal hænge sammen med deres fodbolduddannelse, og der bliver lavet udviklingsplaner, så vi sørger for, at spillerne nøjagtigt ved, hvilket fokus de har, og hvilket fokus vi har på spillerne, når de kommer fra U19, eller U17, op på Superligaholdet.

– Det er min opgave at finde video og lave ekstra træning. Hvis Jakob Breum er med oppe, så er transitionstræningen Jakob Breum sammen med Mads Frøkjær og Troels Kløve f.eks. Så det ikke bare er oprykningstræning eller individuel træning, men derimod træning i deres position. Jeg tror, det er den primære rolle som transitionstræner.

Hvorfor er det vigtigt for en Superligaklub at have en transitionstræner?

– Den største forskel på akademi og Superliga er jo, at man på akademiet har udvikling i øje. Det siger jeg ikke, man ikke har på Superligaholdet, men der er resultaterne jo langt vigtigere. I og med at resultaterne er det vigtigste, så sker det jo engang imellem, at man overser de spillere, som ikke er en del af Start-11 eller de 18, der bliver udtaget. Der har vi jo en definition af, at vi har noget der hedder 18+6+3, tre målmænd, 18 der bliver udtaget til kamp, og så har vi seks spillere, som oftest er transitionsspillerne. For at de føler, der også er fokus på det, de skal udvikle sig til, så de kan blive en del af de her 18, og være med i Superligaen, så er der jo en, der er ansat for, at de her spillere stadig kan føle, de er en del af fællesskabet, og en del af det at være på banen.

– Det er selvfølgelig let for mig at sige, men jeg synes, transitionstræneren er vigtig, fordi det er mit job at sørge for, det hele hænger sammen for dem i hverdagen, også fordi de fleste af dem går i skole ved siden af. Jeg ser dem, når de andre ikke gør.

I DBU’s licenssystem, hvor man får stjerner for, hvor godt en klub gør det i talentudviklingen, er det også en fordel, hvis man har en transitionstræner, så på det område, er det også vigtigt.

– Ja, det synes jeg da også. En stor cadeau til vores akademi der gennem årene har udviklet fra U12, U13, U14, U15, U17 og op til U19 og så videre. Jeg synes, alle tager en stor del i det her med at få dem udviklet og få dem med op, hvor det bliver sjovt, og de får en fuldtidskontrakt. Jeg synes, det er en vigtig del af det, som vi alle sammen har en part i.

Mødet med de ‘voksne’ spillere

Harboes fokus er jo som regel på de unge spillere, men han er på træningsbanen hver dag, og har derfor også noget at gøre med de etablerede spillere på holdet.

Han erkender da også, at han var nervøs første gang, han skulle lave øvelser med Superligaholdet, hvor mange af spillerne var ældre end ham selv.

– Lige da jeg kom op, var jeg pisse nervøs. Når man kommer som ungdomstræner, og har træner U17 og U19, og så skal op på Superligaen, hvor de fleste er ældre end en selv.

– Første gang Jakob bad mig om at stå for noget, hvor jeg tænkte, ’Det er ikke kun transitionsspillerne, jeg har her’, der havde jeg også Jeppe Tverskov, Janus Drachmann og Troels Kløve, og sidste år havde jeg min lillebror, og så var det vidst Mads Frøkjær.

– De gør, hvad der bliver sagt. Jeg bestemmer jo ingenting inden en kamp, og jeg har ingen indflydelse på, hvem der spiller. Så i og med at jeg ikke har en rolle, hvor der ikke er den største respekt omkring, så har jeg også en anden relation til spillerne. Både transitionsspillerne, som jeg har en helt særlig relation til, men også til de andre spillere.

– Min fornemmelse er, at der er gensidig respekt, og at jeg er i øjenhøjde med spillerne. Så selvom jeg står for noget på banen, der ikke kun er med transitionsspillere, så respekterer de det. Der bliver aldrig sagt noget, og der bliver gjort det, der skal til. Jeg var lidt nervøs i starten, men der har aldrig været noget.

Skulle træne Lillebror

Patrick Harboes lillebror, Jonathan Harboe, er også et velkendt navn i OB. Han var på kontrakt i klubben frem til tidligere i år, og han var også en del af det hold, der vandt U19 DM i år.

Der var altså en periode, hvor Patrick trænede Jonathan, og det var da også lidt specielt for de to brødre, der så ret meget til hinanden på det tidspunkt.

– Jeg synes, det var lidt specielt. Jeg kender ham jo bedre end de fleste, og jeg ved, hvad jeg kan tillade mig at sige til ham, og hvad jeg ikke kan tillade mig at sige til ham. Når man har en familiær relation oveni den arbejdsmæssige relation, og vi på daværende tidspunkt boede sammen, så var der lidt for meget Jonathan i mit liv, og jeg tror også, han syntes, der var for meget Patrick i hans liv.

– Men jeg synes, det var et fint sammenspil, og jeg prøvede at hjælpe ham så meget, som jeg nu kunne.

Fremtiden

Det er snart to år siden, Harboe blev ansat i OB, og hans nuværende aftale med klubben står til at udløbe til sommer. Der er dog ikke nogen afklaring på, om han fortsætter i klubben.

– Jeg er rigtig glad for at være i OB. Jeg har været her i to år, og jeg har været glad for at være her hele tiden. Jeg er blevet rykket lidt frem og tilbage. Inden jeg kom til Odense, har jeg aldrig været andet end cheftræner for hold, og efter jeg kom her til, har jeg ikke været cheftræner. Det er også lidt nyt for mig.

– Jeg synes, jeg har en rigtig god relation til både ledelse og spillere, og til staben omkring både på akademiet og Superligaen. Jeg er faldet meget godt til, selvom det af og til godt kunne være svært i forhold til min alder.

– Jeg vil rigtig gerne blive i OB, men som alle ved, skal en kontrakt jo støttes af begge parter, og bliver den ikke det, så er det klart, at så kan man ikke fortsætte. Jeg håber, at vi finder en aftale, som begge parter kan gå med til og enes om.

– Det er nogle gode mennesker, der er her, men det er klart, at hvis det ikke kan lade sig gøre, så håber jeg, der er nogle andre klubber rent fodboldmæssigt, der kan bruge en ung træner.

Hvor lang tid kan du vente på, at der kommer en afklaring her?

– Der står i min kontrakt, at hvis den ikke er blevet genforhandlet i april det år, hvor den slutter, så kan man regne med, at man ikke bliver forlænget. Men når man har MUS-samtaler, kan man jo også spørge ind til det der, i forhold til om der er et eller andet, og om de er glade for det, man laver. Ser de en fortsætte i klubben, osv. Det er jo til de samtaler, man har lov til at være så ærlig, som man nu kan, for at man også ved, hvad den anden part tænker. Så det nytter jo ikke noget, jeg sidder her, og er rigtig glad for at være her, hvis de tænker, det er noget rigtig lort, jeg laver.

Hvis der kommer interesse fra en anden klub tidligere, kan du så vente helt til april med at få en melding fra OB?

– Jeg skal ærligt indrømme, at i forhold til den kontrakt jeg har, kan man komme ud af den ret hurtigt, også fordi vi har skrevet den kontrakt, som vi har. Jeg har det sådan, at fordi jeg er så glad for at være her, vil jeg også altid være ærlig overfor OB, så hvis der er nogen, der kontakter mig, vil jeg fortælle, at jeg er blevet kontaktet med det her oplæg, og jeg overvejer at sige ja, og høre hvordan OB har det med det, og om det er noget, de kan modbyde.

– Det er klart, at hvis vi kommer på den anden side af jul, og man stadig ikke har hørt noget, så for at sikre både udvikling og job fra sommer af, så bliver man nødt til at spørge først her, og ellers må man jo se, om der er noget andet.

Hvis man ikke kigger meget langt ud i fremtiden, så vil Harboe gerne fortsætte med at være med til at udvikle talenter i den samme rolle, som han har nu i OB. Kigger man lidt længere ud i fremtiden, så er der dog også noget andet, der trækker lidt i ham.

– Jeg ser mig selv som udviklingstræner, så jeg er glad for transitionsrollen her. På længere sigt ser jeg også mig selv som cheftræner, eller assisterende træner på højeste niveau. Men lige nu har jeg stadig meget at lære, og jeg er heller ikke klar til at være cheftræner eller assisterende træner på højeste niveau. Jeg synes, jeg har nogle gode inputs, og jeg ser de ting, som jeg skal se.

– At være med heroppe er også næste skridt i forhold til at være med på akademiet, og der er nogle ting, som man får med sig der, og der er nogle ting fra akademiet, man kan tage med, og jeg synes, det er blevet suppleret ret godt, så det har jeg været glad for.

55 Replies to “Patrick Harboe – Bliv klogere på transitionstræneren”

 1. Zachery Bushrod

  Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful info specially the last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and good luck.

 2. yeezy boost 350

  I precisely wished to say thanks all over again. I do not know the things that I would’ve accomplished in the absence of the hints contributed by you on that theme. Completely was a very alarming dilemma for me, nevertheless encountering your professional avenue you dealt with the issue made me to jump with contentment. I will be thankful for your help and thus pray you comprehend what an amazing job that you are doing training many others thru your web site. I am certain you’ve never encountered all of us.

 3. hermes

  I am also writing to let you know what a fine discovery my child obtained checking the blog. She mastered many issues, most notably how it is like to possess a marvelous giving mood to let most people without difficulty comprehend certain multifaceted subject areas. You truly surpassed people’s expected results. Thank you for churning out such interesting, trusted, educational and even fun tips about this topic to Ethel.

 4. curry 7

  I needed to write you that bit of note to help give many thanks over again considering the exceptional tricks you have discussed above. It was quite strangely generous of you to provide unreservedly what exactly many of us could have advertised for an electronic book to help make some profit on their own, chiefly seeing that you could have done it in case you decided. These things additionally acted as a great way to be sure that most people have similar dream just like my very own to understand much more regarding this issue. I am sure there are lots of more pleasant sessions ahead for individuals that view your blog.

 5. hermes belts

  I in addition to my buddies happened to be digesting the great tips and tricks from the blog and then developed an awful suspicion I had not thanked the website owner for those strategies. Most of the boys were definitely thrilled to see them and have pretty much been making the most of these things. Thanks for turning out to be indeed thoughtful as well as for figuring out this form of nice areas millions of individuals are really eager to understand about. My honest regret for not saying thanks to you sooner.

 6. bape hoodie

  Thanks for all of your efforts on this web site. My daughter take interest in making time for investigation and it is simple to grasp why. We all notice all about the dynamic form you make very important guidance by means of the website and therefore improve participation from others on the area of interest then our own simple princess is certainly learning so much. Take pleasure in the rest of the year. You are carrying out a remarkable job.

 7. longchamp

  A lot of thanks for your own hard work on this blog. Kate loves setting aside time for research and it’s obvious why. A lot of people know all about the dynamic medium you create practical solutions via the website and even recommend participation from other individuals on that subject matter then our favorite girl is without a doubt studying a great deal. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You’re the one carrying out a useful job.

 8. hermes birkin

  I in addition to my friends have already been taking note of the good helpful tips found on your website and then then I had an awful suspicion I had not expressed respect to you for them. Those people ended up consequently joyful to learn all of them and have now truly been loving those things. I appreciate you for truly being simply accommodating and also for making a choice on variety of decent resources most people are really needing to know about. My personal sincere regret for not expressing appreciation to you sooner.

 9. golden goose

  I needed to compose you the little bit of note so as to say thanks yet again considering the pleasant knowledge you’ve shown in this case. It was certainly seriously generous of you to make easily all most people would’ve made available for an e book to end up making some dough for themselves, precisely given that you could possibly have done it in the event you desired. Those inspiring ideas also served like a easy way to fully grasp many people have the same interest similar to my own to figure out great deal more when it comes to this problem. I am sure there are a lot more pleasurable periods in the future for people who see your website.

 10. nike shox for men

  I would like to convey my admiration for your kindness in support of visitors who absolutely need help with in this niche. Your special commitment to getting the solution all around turned out to be remarkably powerful and have always encouraged others like me to realize their endeavors. Your new informative report can mean a great deal a person like me and even further to my fellow workers. Regards; from each one of us.

 11. haber

  Your style is so unique in comparison to other folks I have read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this page. Annmaria Fletcher Femi

 12. cheap flights

  Hi there i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this piece of writing i thought i could also create
  comment due to this sensible piece of writing.

 13. watch

  Of course, what a great blog and instructive posts, I definitely will bookmark your site. All the Best! Demeter Fritz Janine

 14. watch online

  When some one searches for his essential thing, so he/she wishes to be available that in detail, so that thing is maintained over here. Melisenda Gard Odom

 15. watch free

  Thanks on your marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you happen to be a great author. I will make sure to bookmark your blog and may come back down the road. I want to encourage you to ultimately continue your great work, have a nice day! Krystyna Far Cairns

 16. access

  Loved this series, but it is certainly not finished. What happens with Brooks? And Emilia & Jasper? How does Carly fare? Nessi Lothario Eachelle

 17. tinyurl.com

  Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to mention that I have really enjoyed
  browsing your weblog posts. In any case I’ll be subscribing on your rss feed and I’m hoping you write again very soon!

 18. tinyurl.com

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website provided us with valuable info to
  work on. You’ve done an impressive job and our whole
  community will be thankful to you.

 19. zortilo nrel

  Somebody essentially help to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular publish extraordinary. Fantastic job!

 20. diziler

  Hi there, after reading tthis remarkable piece of writing i am too cheerful to share my familiarity here with friends. Marketa Haley Nashner

 21. dizi

  You made some nice points there. I looked on the internet for the issue and found most people will agree with your website. Ami Damien Cordalia

 22. yabanci

  You ought to take part in a contest for one of the greatest websites online. I most certainly will highly recommend this web site!| Dodi Mychal Forward

 23. vreyrolinomit

  My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any kind of help would be really appreciated!

 24. amarres guayaquil

  Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

 25. gamefly

  I like what you guys tend to be up too. Such clever
  work and coverage! Keep up the great works guys I’ve added you guys to my blogroll.
  games ps4 allenferguson games ps4

 26. j.mp

  Pretty nice post. I simply stumbled upon your blog and
  wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts.
  After all I will be subscribing on your rss feed
  and I’m hoping you write once more soon! ps4 games 185413490784 ps4 games

 27. zortilo nrel

  This website is mostly a stroll-by means of for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll positively discover it.

 28. tinyurl.com

  Howdy just wanted to give you a brief heads up and let
  you know a few of the images aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried
  it in two different web browsers and both show the same outcome.

 29. web hosting

  Usually I do not read article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to
  take a look at and do it! Your writing style has been amazed me.
  Thanks, very great post.

 30. Tisha

  whoah this blog is wonderful i really like studying your posts.
  Stay up the great work! You understand, many people are hunting around
  for this information, you could aid them greatly.

 31. 0mniartist

  Link exchange is nothing else but it is just placing the other person’s website link on your page
  at suitable place and other person will also do similar in favor of you.
  asmr 0mniartist

 32. asmr https://0mniartist.tumblr.com

  Definitely consider that which you said. Your favourite reason appeared to be on the web the easiest factor to understand of.
  I say to you, I certainly get irked at the same time as people think about worries that they plainly do not realize
  about. You controlled to hit the nail upon the
  highest and also outlined out the whole thing without having side-effects , other
  people could take a signal. Will likely be again to get
  more. Thanks asmr 0mniartist

 33. adidas yeezy

  I not to mention my friends were actually examining the nice tips from the website and then immediately came up with a horrible feeling I never thanked the web blog owner for those techniques. These people happened to be joyful to read through them and already have honestly been using those things. Many thanks for getting indeed helpful and then for selecting variety of beneficial themes most people are really desperate to understand about. Our own honest regret for not saying thanks to earlier.

 34. stephen curry shoes

  My husband and i felt very cheerful when Edward managed to round up his analysis because of the precious recommendations he got through your weblog. It is now and again perplexing to just possibly be freely giving guides which usually some others could have been selling. Therefore we remember we’ve got the website owner to give thanks to for this. The specific illustrations you have made, the easy web site navigation, the friendships your site make it easier to foster – it’s everything excellent, and it’s assisting our son in addition to the family do think this idea is cool, which is incredibly essential. Many thanks for everything!

 35. kd 12

  I would like to point out my gratitude for your kind-heartedness giving support to those people that should have assistance with this important topic. Your personal commitment to getting the solution around appeared to be pretty significant and have truly encouraged folks like me to attain their pursuits. Your own interesting recommendations signifies so much a person like me and especially to my office workers. Thanks a ton; from each one of us.

 36. kyrie 4

  I wish to show some thanks to the writer just for bailing me out of this type of setting. Just after searching throughout the internet and coming across thoughts which are not productive, I was thinking my life was over. Living without the presence of solutions to the problems you have sorted out by way of the post is a serious case, as well as ones which may have badly damaged my entire career if I hadn’t discovered your blog. Your personal expertise and kindness in handling all the pieces was vital. I don’t know what I would have done if I had not come across such a step like this. I can at this moment look ahead to my future. Thanks a lot very much for your specialized and sensible guide. I will not be reluctant to propose the blog to anybody who should get assistance about this matter.

 37. asmr https://0mniartist.tumblr.com

  Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out.
  Please let me know where you got your theme. Appreciate it 0mniartist asmr

 38. http://bit.ly/3uPD3Co

  What’s up everyone, it’s my first pay a quick visit at this
  website, and article is truly fruitful in favor of me, keep up posting
  these types of articles or reviews. 0mniartist asmr

 39. http://bit.ly/

  I’m curious to find out what blog platform you happen to be using?
  I’m experiencing some minor security problems with my latest blog and I’d like to find something
  more safeguarded. Do you have any recommendations?
  0mniartist asmr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *