Borgmester: Jeg blev hurtigt stribet

Når man er borgmester i Odense, er det svært at komme udenom at forholde sig til OB. Vi var derfor på besøg på Rådhuset i dag, hvor vi fik en lille snak om OB med byens borgmester, Peter Rahbæk Juel.


Hvad betyder det for Odense som by at have et hold i Superligaen?

– Det betyder rigtig meget. Der er jo i den grad noget stolthed forbundet med, at vi kan være med helt fremme i den sport, der er den største og mest betydningsfulde i Danmark. Med OB har vi jo stolte traditioner i den bedste række, og ser vi på nogle af de andre klubber i byen, så har vi faktisk mange traditionsklubber, som er med til at give et dynamisk fodboldliv, og også give et, for det meste, god had/kærligheds-forhold mellem klubberne i byen. OB er den største klub, må man sige. Der er ingen tvivl der. Der er et Superligahold i byen.

Hvad er dit eget forhold til OB?

– Da jeg flyttede til Odense tilbage i 1996, havde jeg egentlig ikke rigtig noget favorithold i fodbold, jeg fulgte bare sådan lidt med. Jeg blev dog ret hurtigt stribet, og det har sådan set været det eneste danske hold, jeg sådan rigtig har holdt med, på trods af at jeg er tilflytter.

Hvad betyder det for dig at komme på Odense Stadion?

– Det er altid en god blanding af folkefest, foldboldfest, som regel, og så den her spænding der er. Det er jo det, der er fantastisk, når du har en passion for en sport og for et hold. Jeg er i hvert fald med både med liv og sjæl, når jeg er på stadion, og jeg kan heller ikke lade være med at rejse mig op og juble med.

Gik du også på Stadion, før du blev borgmester?

– Ja, det gjorde jeg. Jeg tror faktisk, jeg var mere på Stadion, før jeg blev borgmester. Med borgmesterembedet følger der også en rimelig heftig kalender. Jeg har været derude en del gange, efter jeg blev borgmester, men jeg kan desværre ikke være der til hver hjemmekamp.

Hvor vigtig er OB for det odenseanske idrætsliv?

– Det er jo et flagskib for fodbolden, og med Øens Hold bærer det også nogle traditioner og det der med, at vi får skabt et godt samarbejde mellem klubberne på Fyn om at få det bedste ud af de fynske fodboldspillere. Der løfter de jo rigtig meget, og så er OB jo synonym med Odense på rigtig mange områder, når man kommer rundt omkring i landet.

Betyder det noget for Odense, at OB til sommer igen får en lokal storsponsor, når Albani overtager for Carlsberg?

– Vi får jo at se på resultaterne, om det betyder noget, men på myterne og det odenseanske, og det fynske, der betyder det selvfølgelig noget, at det er Albani, der træder til, og skal være med til at bære OB frem i de kommende år. Mange vil nok sige, at identiteten som Fynbo bliver styrket der.

– Sådan er fodbold jo også blevet. Det er selvfølgelig følelser og passion, men det er jo også forretning. Hvis man skal op og spise kirsebær med de store, og det er jo ambitionen for OB, så skal man også have nogen med, som har musklerne til det. Derfor er det også fantastisk, at Albani er klar til at byde sig til nu. Det virker mere naturligt, kan vi godt blive enige om.

Er der fra kommunens side nogle planer om forbedringer af Odense Stadion i fremtiden? Evt. lukning af hjørnerne?

– Der er ikke umiddelbart planer om at gå ind og gøre noget ved Odense Stadion. Det er jo ikke så mange år siden, vi solgte den ene tribune til OB, så de kunne bygge nye konference- og VIP-faciliteter deroppe, og det har i hvert fald været med til at løfte stadion. Jeg tror, første skridt er at få skabt mere begejstring og få flere mennesker på stadion.

Synes du, der er noget, Odense som by kan bruge OB til, og er der noget, OB kan bruge Odense som by til?

– De to ting hænger jo sammen som ærtehalm, i og med det hedder Odense Boldklub. På den måde kan man jo sige, at det er en by-identitet i at være odenseaner, og den er OB jo med til at løfte. Går det godt for OB, så har vi alle armene over hovedet, og går det dårligt for OB, så går vi og ærgrer os. Begge dele er jo noget, der binder os sammen, og det er fordi, vi har noget hjerteblod, både for byen og for OB.

Hvis man spørger alle odenseanere, så tror jeg ikke, de er enige med dig allesammen..

– Jeg tror, det store overvejende flertal synes, det er fedt, når det går godt for OB. Du kan selvfølgelig godt finde nogle inkarnerede, som jubler, når OB taber, men det er jo den klubfølelse og den passion, der er med til at gøre sport fascinerende, og det skal der være plads til i Odense. Der skal være plads til nogen, der holder med andre klubber.

Der er en del snak om letbanen, og i Zürich har vognene farve efter byens fodboldhold. Kan vi allerede nu lave en aftale om, at vognene her i Odense bliver blå og hvide?

– Hahaha.. Nej, det kan vi ikke. Men til gengæld vil letbanen gøre det til en meget bedre transportmæssig oplevelse for rigtig mange, når de skal på Stadion. Den kører lige ud, og får stop ved Idrætsparken. Den vil være med til at løfte oplevelsen af at gå til fodbold frem for i dag, hvor det er som at stå som sild i en tønde, hvis du tager bussen derude fra. Der er mere kapacitet på letbanen til at komme frem og tilbage, og det gør måske også, at flere lader bilen stå, så det er lettere efter kampen.

Hvis vi vinder en pokal, mens du er borgmester, lover du så, at der er reception på Rådhuset og gratis fadøl på Flakhaven?

– Jeg vil i hvert fald love, at hvis vi vinder en pokal, mens jeg er borgmester, så skal vi nok tage imod her på Rådhuset og lave en god fest på Flakhaven, og jeg ville elske det.

Vi havde en lille gave med til borgmesteren, i form af et nyt OB-halstørklæde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *