Festersen: Vil blive i OB resten af karrieren

Tidligere i dag satte vi Rasmus Festersen i stævne til en lille snak i Ådalen. Vi snakkede bl.a. om forskellen på OB og FC Vestsjælland, om at tage ansvar, hans rolle på holdet, og hvor glad han er for at være i OB.


Det er snart 2,5 år siden, du kom til OB. Hvad var årsagen til dit skifte?

– Jeg var i FC Vestsjælland, som desværre rykkede ned. En klub jeg var rigtig glad for at være i, og jeg havde også været der i rigtig mange år, men jeg kunne ikke se mig selv spille i 1. division, og jeg var også kommet til et tidspunkt, hvor jeg godt kunne tænke mig at søge nogle nye udfordringer.

– Jeg kiggede lidt rundt efter, hvad der var af muligheder, og da OB kom på banen, var det klart det, jeg havde mest lyst til, både i forhold til sportslige ambitioner og klubbens historie og størrelse, men også det personlige og familiære. Jeg er gift med en fynbo, så det spillede selvfølgelig også ind, at der var noget i det for familien, hvor det var rigtig godt at komme til Odense.

Havde du selv forventet, at resultaterne i OB ville være bedre, end de har været?

– Det er lidt svært at svare på. Den første sæson jeg var her, det var efter fire halvdårlige sæsoner, hvor de var endt som nummer 10 nogle gange, og vi blev så nummer syv, som på nogle måder var en godkendt sæson, også med ny træner, mange nye spillere og en ny spillestil, så den synes jeg egentlig var godkendt, og som man kunne forvente.

– Sidste sæson havde vi klart forventet mere af os selv, og kom ind i en rigtig dårlig periode i efteråret, som kom til at koste os på den lange bane, så sidste år havde man måske forventet bedre, det tror jeg, alle havde, også i truppen. Den her sæson synes jeg, vi ligger godt med omkring den her top 6, som jo er målsætningen, ligesom det var sidste år. Jeg synes, vi ligger fint til det, og jeg synes også, der er nogle tendenser, der gør, at der er håb for forårssæsonen, at vi kan blande os i det sjove selskab.

– Det er rigtig tæt, og det kan godt være sådan et heldigt point ovre i Horsens, som vi får, der kommer til at afgøre det i den sidste ende. Måske bliver det endda målscoren, der kommer til at afgøre, om man kommer med i det slutspil, så det er lidt ligesom, Superligaen har været de sidste år, bortset fra at FCK ikke er så suveræne, som de har været de andre år, men ellers er der en masse hold, der kan stjæle point fra hinanden, og det kan også ses på stillingen.

Hvad er de største forskelle på at spille i OB og FC Vestsjælland?

– Der er rigtig, rigtig mange forskelle. Det er lidt svært at sammenligne, for FC Vestsjælland var en ung klub, og også en klub som slet ikke havde det setup, som OB havde, og en klub som var startet i bunden af 2. division, også da jeg kom til, og de havde stadig noget af den her mangel på stabilitet og opbakning i lokalmiljøet, som tager mange år at skabe. OB har jo en fantastisk historie, og det er også en stor by, hvor rigtig mange mennesker går op i fodbold, og har en holdning til OB.

– Træningsfaciliteterne var måske lidt bedre i Vestsjælland, men det siger selvfølgelig heller ikke så meget, men det er jo klubbens størrelse, der gør, at det er anderledes at spille i OB, end det var at spille i Vestsjælland. Jeg boede heller ikke i byen, det gør jeg nu i Odense, og det betyder selvfølgelig også, at man mærker, hvor stor en klub OB er.

Det er jo alle, der har en holdning til, hvordan det foregår i OB..

– Det har jeg også indtryk af, men jeg har kun oplevet søde ting. Jeg ved godt, at man kan gå steder hen på internettet og sociale medier og læse nogle slemme ting og nogle brokkehoveder, men det jeg har oplevet i den virkelige verden, det er kun søde tilkendegivelser og folk, der vil OB det bedste. Det er noget, man sætter pris på, og det er da også dejligt, at folk er engagerede, og går op i, hvad vi laver hernede.

– Med den størrelse og historie Odense har, er det klart, at fans og byen kan forvente mere end bunden af Superligaen, og det har jeg også fuld forståelse for. Jeg synes måske også nogle gange, at man skal være lidt realistiske. Kigger man på de seneste 5-6 år, har der været noget økonomisk, der har spillet ind. Man er gået fra at have dundrende underskud og nærmest ved at lukke ned, og være i en genopretningsfase, og nu er der rigtig mange unge spillere fra Fyn, der er begyndt at få chancen. Den proces kaster måske ikke resultater af sig, som det gjorde i slutningen af 0’erne, hvor lønningerne og de spillere, der blev hentet ind, var noget helt andet.

– Jeg synes, man skal have respekt for, at man prøver at bygge noget op, og man prøver at bygge det her øens hold op på en bæredygtig måde, og ikke bare på en måde hvor man køber sig til succes.

Du er en af de mest rutinerede spillere i truppen. Føler du, at du er en af dem, der skal tage noget ansvar?

– Det føler jeg helt sikkert, og det er egentlig uanset, om jeg havde været 30 eller 25. Jeg synes, jeg kan bidrage med rigtig meget, også udenfor banen, fordi jeg har den alder, jeg har. Jeg har noget erfaring, ikke bare i fodboldverdenen men også med at præge de unge i en lidt mere moden retning. Når man kommer op, og er 18-20 år i en førsteholdstrup, det har jeg selv prøvet, og der har man lidt nogle andre værdier, og nogle andre tanker om, hvordan man tror, man kommer langt i den her verden, og der tror jeg, at jeg kan bidrage og vejlede lidt. De ting jeg har prøvet på min egen krop på fodboldbanen, prøver jeg også, om jeg kan give videre.

Da Yao kom til klubben, flyttede han ind hjemme hos dig. Hvorfor tilbød du det?

– Jeg tror egentlig, det var min hustru, der foreslog det, så det er egentlig hende, der skal have mest af æren for det. Vi kom fra en lejlighed på 70 kvadratmeter i København, og flyttede til et hus her i Odense, hvor vi fik 100 kvadratmeter mere. Vi havde masser af plads, og vi tænkte også, at vi godt kunne tænke os at udfordre vores egen comfort zone lidt, og selvfølgelig også hjælpe en ung mand. Jeg kendte Yao lidt i forvejen, han havde jo været til prøvetræning, så jeg vidste, han var en rigtig god dreng, så det var egentlig både for at lære noget om en anden kultur end den, vi selv kommer fra, men også for vores egen skyld. Det var ikke udelukkende en almisse, det var også for, at vi kunne lære noget om et meget anderledes menneske end det, man måske lige møder i Odense.

Ville du gøre det igen?

– Ja, det ville jeg helt sikkert. Vi havde en rigtig god oplevelse med Yao, men man kan måske komme lidt i tvivl, om man kan få en lige så god beboer, som han var, men det ville jeg helt sikkert, hvis omstændighederne var til det. Nu har vi så fået et par børn ekstra, så nu er der ikke så meget plads mere. I samme omstændighed havde jeg klart, gjort det igen. Det var også noget, vi lærte utrolig meget af, og det var også et venskab, der blev bygget op på en helt anden måde, end når man bare spiller fodbold sammen.

I denne sæson har du ikke spillet så meget som i de andre sæsoner. Hvordan har du det med det?

– Jeg tror da, alle fodboldspillere gerne vil spille mere, end jeg har gjort i efterårssæsonen. Jeg døjede lidt med en skade i starten af sæsonen, men jeg har egentlig været ret fit de sidste par måneder, men jeg er også bevidst om, at jeg skal bidrage. Uanset om jeg spiller et minut eller 90 minutter hver gang, så har jeg en plads i den her trup, og det er et hold og en trup, hvor jeg kan bidrage med noget, og det bliver jeg ved med, om jeg spiller eller ej. Det synes jeg også, jeg kan, qua min alder og det jeg har prøvet. Når det så ikke bliver 90 minutter på banen, så forsøger jeg at stemple ind og bidrage med nogle andre ting, og så kan jeg håbe på, at hvis jeg holder skruen i vandet, så kommer der noget mere spilletid til mig.

Vi har til tider haft svært ved at lave mål, kan man så ikke sidde og blive frustreret på bænken, når man ikke selv får chancen?

– Jo, det kan man selvfølgelig godt, men det der med at vi ikke laver mål, det er rigtigt, at vi ikke har lavet så mange i den her halvsæson, men vi har alligevel den næstmest scorende danske spiller i Superligaen i AK, som har lavet en del mål. Så har vi en tidligere Superligatopscorer, som er 26 år, Helenius, som også tidligere har lavet mange mål. Jeg har også selv lavet mange mål, så det der med at vi ikke kan lave mange mål, det kan vi jo godt. Det er også et spørgsmål om, hvordan omstændighederne er, og vi har klart ikke været skarpe nok. AK har været den skarpeste af os, og han har lavet nogle af de mål, som vi andre godt kunne have lavet, men jeg tror også, at når alt kommer til alt, så handler det om troen på det, for alle har lavet mange mål før, og alle kan gøre det igen.

– Joan lavede også mange mål i foråret, og det er jo ikke så lang tid siden. Hvis man ikke scorer i otte kampe i træk, er man så en dårlig angriber? Den præmis køber jeg ikke helt. Hvis man har vist over en periode på mere end en halvsæson, at man kan lave mål, så kan man også gøre det igen, og jeg er også sikker på, at med den kvalitet vi har af angribere, så kommer man også til at se en, måske to, der kommer til at score 10+ mål.

Hvis du ikke har udsigt til mere spilletid end nu, kunne du så overveje at søge væk til januar for at komme til at spille mere?

– Nej, det kunne jeg overhovedet ikke. Både fordi jeg føler, at OB er det sted, jeg gerne vil være, og jeg nyder at komme til træning hver eneste dag. Jeg føler også, at jeg kan bidrage med en masse ting og lære fra mig, og det er egentlig vigtigere for mig, end hvor meget spilletid jeg får. Der er også det med alderen og det udenfor banen, jeg kan rigtig godt lide at være i Odense, og har også en familie, der trives rigtig godt, hvilket også spiller ind, så nej, det har jeg bestemt ingen intentioner om.

Lige nu ligger vi i top 6 i Superligaen. Er du helt overbevist om, at vi også gør det, når de 26 runder er spillet?

– Der er ikke noget, der er sikkert i den her verden, og den er rigtig tæt, men jeg tror på, at hvis vi leverer den kvalitet, som jeg synes, truppen her, og vi gør det over tid, så synes jeg også, vi har et hold, der hører til i top 6. Det er gerne sådan, at man får løn som fortjent, og hvis man præsterer, det man kan, så kan det godt være, at der er held og uheld, stolpe ud, og angriberne ikke scorer nok mål, men når det bliver gjort op til sidst, så er jeg også sikker på, at hvis vi har leveret, som truppen berettiger til, så er vi med i top 6.

Hvad betyder det for dig at spille i OB-trøjen?

– Jeg har giftet mig ind i en fynsk familie, så jeg har jo selvfølgelig scoret lidt billige point hos svigerfamilien ved at gøre det, men jeg føler også, at selvom jeg kun har været her i 2,5 år, og jeg ikke er fynbo oprindeligt, så er det gået rigtig hurtigt, og det var også tydeligt allerede det første år, at man får klubben hurtigt ind under huden. Det kan godt være, det har noget at gøre med de lidt ydmyge omgivelser, eller at det er byens hold, og mange har en holdning til klubben, men jeg synes, at klubben kommer til at fylde meget, allerede fra første dag man trækker den her OB-trøje over hovedet. Man kan mærke, det er en stor klub, og der er en opmærksomhed og en interesse, som jeg kun har mærket positivt, og det sætter sig på en. Selvom jeg ikke spiller så meget lige nu, håber jeg da også, at det går dem godt, og at vi vinder. ¨

– Jeg jubler lige så meget, selvom jeg sidder på bænken, og ikke spiller et minut, og selvom nogle nok ville mene, det var forfærdeligt, så kan jeg godt glæde mig oprigtigt over det, når mine angrebskollegaer scorer, fordi jeg synes, det er så godt. Jeg vil 1000 gange hellere sidde på bænken på et OB-hold, der vinder, end at spille alle kampe og så tabe.

Du har vel 3-4 år tilbage på topplan, kunne du forestille dig, at resten af din karriere blev i OB?

– Ja, det kan jeg sagtens forestille mig, og det regner jeg bestemt også med. Jeg er nået en alder, hvor jeg godt ved, der ikke er 10 år tilbage, og jeg er begyndt at tænke på, hvad der skal ske efterfølgende. Som sagt er vi rigtig glade for at være i Odense, og jeg kunne sagtens forestille mig at slutte af her. Jeg håber også, at den dag fodbolden ikke er her længere, så kan man blive hjulpet videre. OB har jo et kæmpe netværk på hele Fyn, og hvis man via den vej kunne blive sluset ud i den virkelige verden, når fodbolden er slut, ville det da være rigtig dejligt.

One Reply to “Festersen: Vil blive i OB resten af karrieren”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *