Enrico: “Vi blander os ikke i det fodboldfaglige” – Men OB bliver i OS&E

Der var gang i den på Odense Stadion i går eftermiddags, hvor der var indkaldt til pressemøde. Her var Niels Thorborg og Enrico Augustinus til stede sammen med Troels Bech, der blev præsenteret som ny sportsdirektør i OB.

Efter pressemødet fangede vi Enrico Augustinus til en snak, og her skulle vi lige have noget på det rene til at starte med. Björn Wesström var fodbolddirektør, da han blev fyret, og Troels Bech er ansat som sportsdirektør. Hvad er forskellen?

– Der er egentlig ikke nogen forskel. I skal ikke lægge for meget i den titel. Det er den leder, der har det samlede ansvar for den sportslige sektor i OB. Nogen er til det ene, og nogen er til det andet. Jeg kan se enkelte klubber, er begyndt at bruge titlen ’Head of Football’.

– I skal ikke lægge for meget i titlen men bare forholde jer til, at vi desværre har taget afsked med et godt menneske i Björn, som har lagt mange timer i OB. Det er vi kede af, og det er vi berørt af.

– Kort efter har vi præsenteret Troels som ny mand i spidsen for vores projekt, og det er vi også glade for, og meget beærede over at Troels har sagt ja til en vanskelig opgave.

Du sagde, beslutningen blev truffet for 14 dage siden. Hvordan kan det være, man ikke bare trykkede på knappen der?

– Vi er i en situation, hvor vi for 14 dage siden ikke var rykket ned, og vi vil gerne skabe mest muligt ro omkring spillerne, og i skal huske på, at spillerne har en kontakt til en sportsdirektør, fordi nogen skal have forlænget deres aftale.

– Hvis vi havde valgt at afskedige Björn på det tidspunkt, var vores vurdering, at det ville skabe mere uro, end godt var, i forhold til at vi havde to vigtige kampe foran os, og skulle have alt fokus på det.

– Derfor var vores indstilling også, at Björn skulle tage stolen og sætte sig ned ved siden af trænerteamet og bruge alt sin energi på det, og derfor har vi heller ikke bedt ham om at lave alle mulige andre planer, nedrykningsbudgetter osv.

– Der skulle være opbakning til trænerteamet, det skulle søges til det sidste, så det har været vores vurdering, at det var den rigtige plan.

Har der været andre inde i billedet end Troels Bech?

– Ja, det har der. Når man ved, sådan noget her skal ske, så har man et stykke papir nede i skuffen. Men øverst på papiret ud fra de kriterier, vi har sat, der stod Troels.

– Det er aldrig så sjovt at vælge, hvis man kun har én at vælge imellem, men det har været vigtigt for os, at vi fik en dansker. Vi ville gerne have en, der har indblik i dansk fodbold. Vi var ret sikre på, at vi har brug for at arbejde med ledelse, og det er Troels stærk til.

– Det er klart, at når vi lykkes med at komme i mål med den, der står øverst, så har der ikke været grundlag for at gå videre med dem, der stod længere nede på papiret.

Og det med Troels er klaret på de 14 dage?

– Ja, det er det.

Du sagde også på pressemødet, at Troels har været en del af evalueringsgruppen?

– Da vi tager beslutningen om at tage afsked med Björn for 14 dage siden, så nedsætter vi en arbejdsgruppe som en konsekvens af det, og det er vigtigt for os, at den gruppe består af såvel interne som eksterne fodboldfaglige folk. Der spørger vi Troels, om han vil være med i den gruppe og give OB nogle input til at komme videre, og det takker han ja til.

Kunne Troels i princippet anbefale, at han selv skulle være sportsdirektør?

– Nej, for det den arbejdsgruppe går ud på, det er at finde ud af, hvad det er for nogle ting, vi ikke lykkes med i OB, og det er fodboldfaglige ting. Det at afskedige folk og hyre folk, det er en ledelsesting. Det er en af de få ting, vi tager os af på ledelsesgangen.

– Alt det andet der er fodboldfagligt, det er udenfor vores kompetencer, og det er egentlig det, vi har bedt dem om at kigge igennem. Alt lige fra faciliteter, infrastruktur, trænerteam, det fysiske, alt. Hvordan vi spiller fodbold osv.

– Det er det, vi forventer, der lynhurtigt kommer en tilbagemelding på. Men dog har vi ikke bedt eksterne konsulenter om at hyre og fyre. Det tager vi os selv af.

Er det en fordel at få Troels, der kender OB indefra?

– Jeg tror ikke, vi kunne finde en kandidat, der har et bedre indblik i klubben end Troels. Det er jeg ret overbevist om.

Troels Bech har været ansat som træner i OB tre gange, så hans nye job som sportsdirektør er altså fjerde gang, han får job i klubben. Man plejer at sige, at tredje gang er lykkens gang, men Enrico tror på, at det nu er fjerde gang, der er lykkens gang.

– Det tror jeg. Jeg tror også, hvis man kigger på, hvor Troels er i dag, og med respekt for at han har været i OB i nogle helt andre opgaver før, så har Troels udviklet sig.

– Vi har dyb respekt for de resultater, han og teamet var med til at lave ovre i Brøndby. Efterfølgende har han arbejdet rigtig meget med ledelse, og jeg tror, det er noget af det, vi har brug for.

– Jeg ser det i øvrigt også som et skulderklap til vores virksomhed, at vi er lykkes med, at folk ønsker at komme tilbage både to og tre gange. Vi ser også på nogle af vores andre forretningsben, at vi har ansatte, der har været her to og tre gange. Det er jeg rigtig glad for, fordi det tyder på, at vi behandler folk så godt, og får dem så godt ud af døren, at de har lyst til at komme tilbage. Det synes jeg, siger noget omkring en virksomhed, så det er jeg faktisk meget glad for.

Han har arbejdet sammen med Jimmi Nagel før. Har det betydet noget?

– Lige nøjagtig i de knockout-kriterier vi har haft på den del, er det ikke det, der har vejet tungt. Men vi ser det omvendt heller ikke som nogen som helst ulempe, at de har kendskab til hinanden.

– Jeg har også en klar fornemmelse af, at Troels og Tonny har stødt på hinanden rigtig mange gange igennem de sidste ti år, og det kan også være med til at sikre, at vi får implementeret vores akademispillere på førsteholdet. Det bliver også et vigtigt element, så de ting har også været vigtige for os.

Det lyder også til at blive en temmelig fagligt stærk gruppe med Troels, Tonny og Jimmi Nagel..

– Ja, og cheftræneren. Men det skal det også være. I bestyrelsen og på direktionsgangen er det primært strategiarbejde og styring af økonomi, som er vores stærke side, men ærligt om vi skal spille 4-3-3, det har hverken jeg eller nogle af mine kollegaer i bestyrelsen input til. Det er der andre, der tager sig af, og det er den opgave, de har fået.

Kommer de til at arbejde som en selvstændig enhed i klubben?

– Fuldstændig som en selvstændig enhed. Men det gør de også i dag. De har egne faciliteter, de har egne ledergruppemøder, vi har kvartalsvis opfølgningsmøder med dem.

– OB er at opfatte som en selvstændig virksomhed i virksomheden. Det er ikke sådan, at der er nogle fra andre forretningsben, der blander sig i, hvad der bliver lavet i OB.

– Derfor kan jeg også sige, at de sportslige nøgler er i dag afleveret til Troels, og det er Troels og teamet, der fremlægger en plan for det.

– Vores vigtigste opgave er, at hvis de kommer, og skal bruge flere penge, så er det noget, vi skal kigge på, hvordan det hænger sammen. Vi har en strategi om at være en bæredygtig klub, og det betyder sorte tal. Men i dag hvor alt bliver dyrere og dyrere i fodboldverdenen, er der vel ikke et eneste parameter, vi ikke skruer op på. Der er vores vigtigste opgave at sikre, at vi også har en langtidsholdbar klub, for det er klart, hvis man skruer op på kort sigt, men ikke er der på langt sigt, så er det ikke det, vi ønsker for OB.

– OB skal være et langsigtet projekt, så derfor er det en af de ting, vi sparrer med dem omkring, at sikre vi har økonomi til at være bæredygtig.

Bliver OB så taget ud af OS&E?

– Nej, vi kører videre i den model, som vi har i dag. Men ledelsen i OB, lige så vidt som man er i ledelsen i et hotel eller Eventyr Golf, de har nøglerne til at træffe de faglige beslutninger.

– Det der er vores vigtigste opgave i direktionen og bestyrelsen er at sparre med dem omkring retning, såsom strategi, men ligesom at min wingman Jakob og jeg ikke er hotelfolk og musikfolk, så er vi heller ikke fodboldfolk, og derfor kan de fire herrer også bekræfte, at vi ikke blander og i det fodboldfaglige.

– Vi er ikke med i omklædningsrummet, og vi er ikke med til at lægge taktik, og når Leif skriver opstillingen i Fyens Stiftstidende, så er det reelt også der, jeg ser den. Vi blander os ikke i den del, og det kan de fire herrer også bekræfte.