DFF holdt seminar i Odense

Årets seminar i Danske Fodbold Fanklubber var i år kommet til Odense, og vi stod derfor tidligt op for at deltage i det denne lørdag.

Der skulle være omkring 75 med, og allerede kl. 9.30 blev det skudt i gang, da formand, Christian Rothmann bød velkommen til alle de deltagende, der var fra en meget bred vifte af forskellige fanklubber.

Første punkt på programmet var en debat omkring trygheden på de danske stadions, og her deltog justitsminister, Søren Pape, og Claus Thomsen, der er direktør for divisionsforeningen.

Justitsministeren virkede meget velforberedt og glad for at være inviteret, og han havde nogle rigtig fine pointer, da snakken gik på, hvordan man skulle få folk til at føle sig trygge ved at gå på stadion.

Det er umuligt at bringe et ordentligt sammendrag af hele debatten, men her kommer alligevel et uddrag af nogle af de ting, Søren Pape fik sagt.

Jeg går selv meget op i fodbold, og jeg er meget stolt af den danske fankultur’

’Utroligt trist og ødelæggende hvis voldsepisoder mellem fans og politi får lov til at ødelægge det fantastiske ved fodbolden’.

’Fodboldstadions er en privat virksomhed. Når politiet rykker ind på stadion, rykker de ind på en privat virksomhed. Det burde være unødvendigt, at der skal bruges skattekroner på det’.

’Hvis man går til fodbold med en maskering, har man ikke rent mel i posen. Derfor kan man nu give karantæne for det’. (I den nye lov er det muligt at give en strakskarantæne til folk, der er maskeret på stadion).

’De nye initiativer er ikke tænkt for at ramme de almindelige fodboldfans, der tager på stadion for at synge og have det sjovt. De er målrettet uromagere, der tager på stadion for at ødelægge det for de mange. Den almindelige fodboldfan skal ikke være nervøs for at få en karantæne på fire år’

’Jeg ser det som trygt og sikkert at gå til fodbold, og så er der lige et par tilfælde om året, hvor der er noget, vi skal have løst’.

’Jeg kan godt forstå, at når vi siger noget, der er lidt hårdt, at man som fan i hjertet tænker, ’Er det os, de snakker om?’. Det er det ikke’

’Der er nogen, der siger til mig, at klubberne skal betale for, at politiet rykker ud. Det er jeg imod, for så kommer man til at privatisere politiet. Hvad så med værtshusene, hvis der er nogen, der får to øl for meget? Det er jeg imod. Det er politiet, der holder orden i gaderne, og det betaler man ikke for.’

’Jeg skal ikke blande mig i, hvordan politiet reagerer til fodboldkampe. Jeg skal reagere, hvis der ikke bliver reageret. Hvis der sker noget helt vildt til en fodboldkamp, og politiet ikke reagerer, så skal jeg blande mig.’

Divisionsforeningens direktør var også i hopla i debatten, og han skød på, at han mente, det var sikkert at gå til fodbold i Danmark. Han er selvfølgelig godt klar over, at der er nogle uheldige episoder engang imellem, som gør, at folk ikke er trygge ved at gå til fodbold, men han slog fast, at det er mindre end 2%, der har det på den måde.

Da snakken faldt på, hvad de forskellige fanklubber gør for at udpege dem, der laver ballade, kunne han godt forstå, at der ikke er nogen rundt omkring, der har lyst til at udpege andre. Han sagde bl.a.:

Vi skal sprede det her budskab om, hvad fodbold er. Det ER sikkert at gå til fodbold.’

’Det nytter ikke noget at sige, hvem der er fans, og hvem der ikke er fans. Alle kan være fans på deres egen måde. Men det er fair nok at sige, at dem der udøver vold, vil vi ikke have på og omkring stadion. Det må være skillelinjen.’

’Det der med, at man ikke stikker hinanden for at lave ballade på stadion, det kan jeg godt forstå. Man går på stadion for at se en fodboldkamp og ikke for at anmelde alle mulige.’

Efter halvanden times tid og en del gode spørgsmål fra salen, som både Søren Pape og Claus Thomsen svarede på, var det tid til dagens første pause, og det var rart lige at komme ud og få lidt luft og snakket lidt løst og fast om, hvilke indtryk de forskellige ting havde gjort.

Flere af de deltagende klubber var repræsenteret af deres respektive fankoordinator, men på trods af at være på hjemmebane havde OB ikke deres fankoordinator med. Der var dog pæn opbakning fra De Stribede.

Efter pausen var der besøg fra Holland. Det var Herjan Pullen fra Supportersveriniging Ajax. Han sidder i bestyrelsen i det hollandske svar på DFF, og udover det er han også i bestyrelsen i Football Supporter Europe.

For lige at få slået nogle ting fast, startede han ud med at fortælle, at der er 105.000 betalende medlemmer i Ajax’ fanklub, så man kan ligesom fornemme, hvad det er for en størrelse, de har med at gøre der.

Han fortalte lidt om de forskellige kampe i Holland. Hvis man skal på udebane, er det kun 20% af kampene, hvor du selv kan bestemme, hvordan du vil rejse rundt. Om du vil med tog, bus, bil eller hvad du har lyst til. I resten af kampene er der restriktioner. Det kan f.eks. være, at du gerne må tage på udebane i bil, men der er så et fast tidspunkt, hvor du skal være på stadion.

Som fan af Ajax er der også to steder, du slet ikke må tage på udebane. Det er mod Feyenoord og ADO Den Haag.

Han fortalte også, at som fodboldfan i Holland bliver man registreret. Det betyder, at hvis du, som ham, er registreret som fan af Ajax, kan du ikke købe billet til noget andet hjemmebaneafsnit i landet.

Efter besøget af Pullen, der gik et kvarter over tidsplanen, var der frokost. Den stod på tunmousse til forret, og så var der en lille buffet med frikadeller, kartoffelsalat, mørbrad og en lille omgang grønt.

Efter frokosten var der et oplæg af Peter Ebbesen fra divisionsforeningen. Han er turneringsansvarlig, og han fortalte om, hvordan man planlægger kampprogrammet, vælger kamptidspunkter osv.

Udover det fortalte han lidt om den næste sæson (19/20), hvor Superligaen skal reduceres til 12 hold. Hvordan man finder nedrykkerne f.eks.

Når man skal udarbejde et kampprogram, er der flere ting, der spiller ind. Klubberne kommer med deres egne ønsker, f.eks. kan de ønske at spille på udebane på visse datoer, da der kan være andre begivenheder på eller omkring stadion, eller hvis der skal nyt græstæppe på banen.

Nogle klubber ønsker også at spille på hjemmebane f.eks. i forbindelse med jubilæum, og hos Brøndby ønsker de hvert år at spille hjemme i forbindelse med en stor ungdomsturnering, de afholder.

Da Silkeborg skulle indvie deres nye stadion, havde de et ønske om, at det skulle være en jysk klassiker mod AGF, og det ønske fik de indfriet.

Det er også muligt for politiet at komme med ønsker til kampprogrammet. Bl.a. hænder det, at der kommer et ønske om, at byens hold spiller på udebane, hvis der er andre begivenheder i området.

Ebbesen fortalte også, at man så vidt muligt sørger for, at alle klubber har en hjemmekamp og udekamp i de første to runder, og at alle hold i de to sidste runder SKAL spille på hjemmebane og udebane. Klubberne må også højst spille to hjemmekampe eller udekampe i træk.

I samme ombæring var der gruppearbejde, hvor man i grupper skulle snakke om, hvordan man lavede det optimale kampprogram. Der var vist ikke to grupper, der var kommet frem til det samme, og det kom der en ret interessant snak ud af, hvor man både kom ind på TV-penge, tilskuerkrise og lign.

Efter en kort pause blev der holdt et oplæg fra FC Midtjyllands fanklub, Black Wolves, hvor der blev fortalt om deres samarbejde med FC Midtjylland. Der er 1300-1400 medlemmer af fanklubben, og han kunne fortælle, at de har hjulpet klubben omkring merchandise, og at de har et rigtig godt samarbejde ang. salg af øl og pølser på og udenfor stadion. Fanklubben har også deres eget klubhus på Herning Stadion, hvor de går op og ned af klubbens ledelse til dagligt, og dermed har et rigtig godt forhold hinanden imellem.

Der kom også et oplæg fra et medlem af Vejles fanklub. Han kunne fortælle om deres fanklub, hvor der er plads til alle, og nogle af medlemmerne er som sådan ikke fodboldfans, de kommer bare for det fremragende fællesskab, de har. Fanklubben hjælper Vejle med fysisk arbejde, står i baren på kampdage, eller er parkeringsguider. Vejle tager kontakt til fanklubben, hvis de skal have hjælp til noget, og det er ikke noget problem at få folk til at stille op, selvom der kun er 250 medlemmer.
Fanklubben fik tilbudt at stå for klubbens merchandise, og det gør de stadig, og det er en rigtig god forretning for dem. Da de overtog det, var det nærmest umuligt at få en Vejle-trøje, men nu er der for alvor gang i merchandisen igen, og udvalget er blevet udvidet betragteligt.

Det sidste programsatte emne var ‘Good Hosting’. Hvilke stadions er gode at komme på besøg på? Der har været en spørgeundersøgelse i gang sidste år. Undersøgelsen viste, at FC Midtjylland kom ind på førstepladsen over det bedste udebaneafsnit, mens FCK måtte finde sig i at tage sidstepladsen i den kategori.

Det er muligt at være med i spørgeundersøgelsen, hvor det er muligt at bedømme de stadions, man har været på besøg på, og det foregår på den måde, at man får en påmindelse om det, inden man tager til kampen, og når man har været til kampen får man endnu en påmindelse om at gå ind og deltage.

AGF og FC Midtjylland er de klubber, hvor fansene er flittigst til at deltage i undersøgelsen, og OB er blandt dem, der ikke er så gode til at gøre det.

Det stadion der bliver vurderet mest, er Vejle Stadion, hvilket nok har noget at gøre med, at de lige er kommet tilbage til Superligaen, og Parken kommer ind på en andenplads.

Til slut var det muligt at komme med spørgsmål eller kommentarer til bestyrelsen i DFF, og her fik de ros for, at det nu er muligt at komme med til det her seminar, selvom man ikke er med i fanklubbernes bestyrelser.

Der var også ros fra De Stribede, for at DFF’s bestyrelse havde stået til rådighed, da man havde haft brug for dem.

DFF oplever, at der er flere og flere, der kommer til dem med spørgsmål om den almindelige drift af fanklubben. Det er som sådan ikke indenfor deres område, og derfor har de valgt at lave et underudvalg, der har kompetencerne til at tage sig af den slags spørgsmål.

DFF’s formand, Christian Rothmann, rundede af, og sagde tak for deltagelsen og den gode debat, og dagen sluttede her for nogen, mens andre fortsætter til festen i aften.

 

81 Replies to “DFF holdt seminar i Odense”

 1. Rujqfz

  Polymorphic epitope,РІ Called thyroid cialis corrupt online uk my letterboxd shuts I havenРІt shunted a urology reversible in yon a week and thats because I tease been taking aspirin take contributes and be suffering with been associated a lot but you forced to what I specified accept been receiving. cialis cost Fygnyx qrsuse

 2. yeezy supply

  My wife and i felt really peaceful when Edward could carry out his inquiry through your ideas he came across when using the web page. It’s not at all simplistic to simply happen to be handing out things that many some people could have been trying to sell. So we realize we need the website owner to appreciate for that. The illustrations you’ve made, the simple web site menu, the friendships your site assist to engender – it’s many remarkable, and it’s really helping our son in addition to our family believe that the matter is thrilling, which is quite serious. Thank you for all!

 3. supreme hoodie

  I not to mention my friends came checking the nice thoughts on your site while instantly got a terrible suspicion I had not expressed respect to the site owner for them. Most of the men were for that reason excited to see all of them and have now really been making the most of these things. Thank you for truly being simply accommodating and also for deciding upon some fantastic themes most people are really eager to be aware of. My personal honest apologies for not expressing appreciation to sooner.

 4. curry shoes

  I want to express my thanks to the writer just for rescuing me from this trouble. Just after looking out throughout the world-wide-web and getting notions which are not beneficial, I figured my life was over. Being alive devoid of the strategies to the difficulties you have resolved as a result of your site is a critical case, and the kind that might have adversely affected my entire career if I had not encountered your web blog. Your knowledge and kindness in handling every part was vital. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t encountered such a thing like this. I am able to now relish my future. Thanks for your time so much for your reliable and result oriented help. I won’t be reluctant to refer the sites to anybody who should receive recommendations on this problem.

 5. supreme clothing

  I simply wanted to say thanks once again. I do not know the things that I might have created without the type of tricks discussed by you concerning that situation. It truly was a real difficult setting in my view, but being able to view the expert tactic you processed it forced me to jump over gladness. I’m just thankful for your support and then expect you find out what an amazing job you are carrying out teaching the rest thru your web blog. More than likely you haven’t got to know all of us.

 6. nike shox for men

  I definitely wanted to make a small note in order to express gratitude to you for these fabulous solutions you are giving on this site. My long internet search has at the end been recognized with high-quality ideas to write about with my friends and classmates. I ‘d assume that we site visitors actually are undoubtedly lucky to exist in a fine site with very many special professionals with good plans. I feel extremely lucky to have discovered your web pages and look forward to plenty of more amazing moments reading here. Thank you again for a lot of things.

 7. hermes

  Thanks for your entire hard work on this site. Ellie loves carrying out investigations and it’s easy to see why. Almost all learn all regarding the lively manner you make sensible things via your website and inspire participation from other ones on the area so our own child is without a doubt starting to learn a great deal. Have fun with the rest of the year. You are conducting a superb job.

 8. jordan shoes

  I and my buddies ended up studying the nice tips and tricks located on your web blog while unexpectedly came up with an awful feeling I never thanked the web blog owner for those strategies. All the men became totally passionate to learn them and already have honestly been using them. Many thanks for really being considerably thoughtful and then for obtaining certain extraordinary information most people are really desperate to discover. My honest regret for not expressing gratitude to you sooner.

 9. supreme

  I simply wished to thank you so much again. I’m not certain what I would have accomplished in the absence of those advice revealed by you regarding that concern. This was a daunting difficulty in my position, however , witnessing the very expert way you processed that took me to jump for fulfillment. I am happy for your service and even pray you really know what a great job you are undertaking instructing many others with the aid of your web site. Most likely you’ve never encountered any of us.

 10. kd 12

  I intended to write you one very little remark so as to thank you the moment again for all the striking things you’ve documented on this page. It has been simply incredibly generous of people like you to deliver unreservedly precisely what some people could have made available for an ebook to end up making some profit on their own, specifically considering the fact that you could have tried it if you considered necessary. The principles in addition acted like the good way to be certain that some people have similar dreams just like my very own to see somewhat more on the subject of this problem. I am sure there are numerous more pleasurable sessions ahead for many who scan through your blog post.

 11. supreme outlet

  I truly wanted to send a simple message to be able to say thanks to you for all of the fantastic solutions you are sharing here. My incredibly long internet lookup has finally been compensated with pleasant suggestions to write about with my friends and classmates. I ‘d tell you that most of us site visitors are truly lucky to be in a fine website with so many outstanding people with very helpful things. I feel somewhat lucky to have used your weblog and look forward to many more brilliant moments reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 12. golden goose

  I together with my pals were digesting the excellent helpful hints located on the blog then then developed a terrible feeling I never expressed respect to the website owner for those tips. Most of the people had been as a consequence passionate to read all of them and have now extremely been taking pleasure in them. Appreciation for simply being very accommodating and then for deciding upon such amazing things most people are really needing to understand about. My personal sincere regret for not saying thanks to you earlier.

 13. steph curry shoes

  I not to mention my friends have been analyzing the good guidelines from the blog and then instantly I had an awful feeling I never expressed respect to the website owner for those strategies. The men were for that reason passionate to read all of them and have certainly been taking pleasure in them. Many thanks for indeed being really kind and then for picking out certain useful tips millions of individuals are really wanting to be informed on. Our own honest apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 14. lebron james shoes

  I as well as my friends appeared to be examining the good advice located on your web page and so immediately I had a terrible feeling I never expressed respect to you for those secrets. The young boys ended up certainly happy to study all of them and now have honestly been enjoying these things. Thanks for being very considerate as well as for making a decision on variety of incredibly good information millions of individuals are really desirous to be aware of. My personal honest apologies for not expressing gratitude to earlier.

 15. hermes belt

  I want to show my appreciation to you for rescuing me from such a setting. Right after scouting throughout the world wide web and getting views which were not helpful, I figured my entire life was well over. Existing devoid of the answers to the problems you have resolved by way of your main article content is a serious case, and those which could have badly affected my career if I hadn’t discovered your web blog. The competence and kindness in handling the whole thing was important. I am not sure what I would’ve done if I had not come across such a point like this. It’s possible to at this time look ahead to my future. Thank you so much for this impressive and effective guide. I won’t be reluctant to suggest your blog to anybody who would like guidance about this situation.

 16. pg 1

  I simply had to thank you very much yet again. I am not sure what I might have sorted out in the absence of these information revealed by you directly on such subject. It absolutely was a very depressing circumstance in my view, nevertheless witnessing the very well-written approach you handled that took me to leap with happiness. I’m grateful for the information and then expect you find out what a great job you are always undertaking instructing others thru a web site. Probably you’ve never met any of us.

 17. buy stomach pain meds

  Thanks for your ideas. One thing I have noticed is that banks and financial institutions know the spending habits of consumers and understand that most people max out their credit cards around the holidays. They wisely take advantage of this fact and start flooding your inbox and snail-mail box with hundreds of 0 APR credit card offers soon after the holiday season ends. Knowing that if you are like 98% of the American public, you’ll jump at the chance to consolidate credit card debt and transfer balances to 0 APR credit cards. baaaaaa https://stomachmedi.com – buy stomach pain meds

 18. hypertension drugs

  Today, considering the fast way of life that everyone leads, credit cards have a huge demand in the economy. Persons throughout every area are using the credit card and people who are not using the card have arranged to apply for 1. Thanks for discussing your ideas on credit cards. https://hypertensionmedi.com hypertension drugs

 19. osteoporosis medications without side effects

  I learned more new things on this weight loss issue. One issue is that good nutrition is highly vital when dieting. A huge reduction in fast foods, sugary foods, fried foods, sugary foods, red meat, and white flour products may be necessary. Holding wastes parasites, and toxins may prevent goals for losing fat. While certain drugs temporarily solve the problem, the nasty side effects are not worth it, and they never offer more than a temporary solution. It is a known fact that 95% of fad diets fail. Thanks for sharing your ideas on this blog. https://osteoporosismedi.com osteoporosis medications without side effects

 20. osteoporosis medication

  I realized more a new challenge on this fat loss issue. A single issue is that good nutrition is tremendously vital if dieting. A big reduction in bad foods, sugary ingredients, fried foods, sweet foods, pork, and white colored flour products can be necessary. Retaining wastes bloodsuckers, and wastes may prevent desired goals for shedding fat. While a number of drugs quickly solve the condition, the terrible side effects will not be worth it, and in addition they never supply more than a short-lived solution. This can be a known indisputable fact that 95% of fad diet plans fail. Many thanks sharing your notions on this web site. https://osteoporosismedi.com over the counter osteoporosis drugs

 21. buy osteoporosis meds

  I figured out more a new challenge on this weight-loss issue. A single issue is a good nutrition is especially vital any time dieting. A massive reduction in junk food, sugary food, fried foods, sweet foods, beef, and white-colored flour products could possibly be necessary. Having wastes organisms, and harmful toxins may prevent ambitions for fat-loss. While selected drugs for the short term solve the challenge, the horrible side effects are certainly not worth it, and they also never present more than a non permanent solution. It is just a known idea that 95% of celebrity diets fail. Many thanks for sharing your thinking on this blog site. https://osteoporosismedi.com buy osteoporosis meds

 22. szybki termometr medyczny

  Dzięki za przydatnych informacji na temat naprawy kredytu na temat twojego sieci -teren. To, co chciałbym zaoferować jako rada ludziom będzie zrezygnować z a mentalności kupią w tej chwili i spłać później. as be a as be a} społeczeństwo {my|my wszyscy|my wszyscy|wielu z nas|większość z nas|większość ludzi} ma tendencję do {robienia tego|robienia tamtego|próbowania tego|zdarzyć się|powtórz to} dla wielu {rzeczy|problemów|czynników}. Obejmuje to {wakacje|wakacje|wypady|wyjazdy wakacyjne|wycieczki|rodzinne wakacje}, meble, {i|jak również|a także|wraz z|oprócz|plus} przedmiotów {chcemy|chcielibyśmy|życzymy|chcielibyśmy|naprawdę chcielibyśmy to mieć}. Jednak {musisz|musisz|powinieneś|powinieneś chcieć|wskazane jest, aby|musisz} oddzielić {swoje|swoje|to|twoje obecne|swoje|osoby} chcą {od wszystkich|z potrzeb|z}. {Kiedy jesteś|Kiedy jesteś|Kiedy jesteś|Jeśli jesteś|Tak długo, jak jesteś|Kiedy} pracujesz, aby {poprawić swój kredyt|poprawić swoją zdolność kredytową|zwiększyć swój kredyt|zwiększyć swój kredyt|podnieś swój ranking kredytowy|popraw swój kredyt} wynik {musisz zrobić|zrobić|faktycznie potrzebujesz|naprawdę musisz} dokonać kilku {poświęceń|kompromisów}. Na przykład {możesz|możesz|możesz|możesz|będziesz mógł|| możesz|prawdopodobnie możesz} robić zakupy online {aby zaoszczędzić pieniądze|aby zaoszczędzić pieniądze|aby zaoszczędzić} lub {możesz przejść do|może się zwrócić|może odwiedzić|może obejrzeć|może sprawdzić|może kliknąć} używane {sklepy|sklepy|detaliści|sprzedawcy|punkty sprzedaży|dostawcy} zamiast {drogie|drogie|drogie|drogie|drogie|drogich} domów towarowych {dla|w odniesieniu do|dotyczących|odnoszących się do|przeznaczonych dla|do zdobycia} odzieży {termometr bezdotykowy|termometry bezdotykowe|termometry bezdotykowe ranking|termometr do czoła|termometry do czoła|termometr bezkontaktowy|termometry bezkontaktowe|termometr koronawirus|termometr|termometr na podczerwień|termometry na podczerwień|termometr lekarski|termometry lekarskie|szybki termometr medyczny|szybkie termometry medyczne}.

 23. strzykawka

  Dzięki za wskazówek dotyczących naprawy kredytu na temat tego blogu. Rzeczy i chciałbym rada ludziom byłoby, aby zrezygnować z rzeczywistej mentalności że będą teraz i wypłać później. Like a as be a} społeczeństwo {my|my wszyscy|my wszyscy|wielu z nas|większość z nas|większość ludzi} ma tendencję do {robienia tego|robienia tamtego|próbowania tego|zdarzyć się|powtórz to} dla wielu {rzeczy|problemów|czynników}. Obejmuje to {wakacje|wakacje|wypady|wyjazdy wakacyjne|wycieczki|rodzinne wakacje}, meble, {i|jak również|a także|wraz z|oprócz|plus} przedmiotów {chcemy|chcielibyśmy|życzymy|chcielibyśmy|naprawdę chcielibyśmy to mieć}. Jednak {musisz|musisz|powinieneś|powinieneś chcieć|wskazane jest, aby|musisz} oddzielić {swoje|swoje|to|twoje obecne|swoje|osoby} chcą {od wszystkich|z potrzeb|z}. {Kiedy jesteś|Kiedy jesteś|Kiedy jesteś|Jeśli jesteś|Tak długo, jak jesteś|Kiedy} pracujesz, aby {poprawić swój kredyt|poprawić swoją zdolność kredytową|zwiększyć swój kredyt|zwiększyć swój kredyt|podnieś swój ranking kredytowy|popraw swój kredyt} wynik {musisz zrobić|zrobić|faktycznie potrzebujesz|naprawdę musisz} dokonać kilku {poświęceń|kompromisów}. Na przykład {możesz|możesz|możesz|możesz|będziesz mógł|| możesz|prawdopodobnie możesz} robić zakupy online {aby zaoszczędzić pieniądze|aby zaoszczędzić pieniądze|aby zaoszczędzić} lub {możesz przejść do|może się zwrócić|może odwiedzić|może obejrzeć|może sprawdzić|może kliknąć} używane {sklepy|sklepy|detaliści|sprzedawcy|punkty sprzedaży|dostawcy} zamiast {drogie|drogie|drogie|drogie|drogie|drogich} domów towarowych {dla|w odniesieniu do|dotyczących|odnoszących się do|przeznaczonych dla|do zdobycia} odzieży {strzykawki insulinowe 1ml|strzykawki tuberkulinowe|strzykawki|strzykawka|strzykawki insulinowe|strzykawki do insuliny|strzykawki trzyczęściowe tuberkulinowe|strzykawka tuberkulinowa|strzykawka insulinowa|strzykawka do insuliny|strzykawka trzyczęściowe tuberkulinowa}.

 24. 0mniartist

  Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I
  am having troubles with your RSS. I don’t know why I am unable to join it.

  Is there anyone else getting the same RSS issues? Anyone who knows the solution will you kindly respond?

  Thanks!! 0mniartist asmr

 25. bitly.com

  My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about
  a year and am nervous about switching to another platform.

  I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can import
  all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!
  asmr 0mniartist

 26. http://bitly.com

  Today, I went to the beachfront with my children. I found
  a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell
  to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but
  I had to tell someone! asmr 0mniartist

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *