DFF holdt seminar i Odense

Årets seminar i Danske Fodbold Fanklubber var i år kommet til Odense, og vi stod derfor tidligt op for at deltage i det denne lørdag.

Der skulle være omkring 75 med, og allerede kl. 9.30 blev det skudt i gang, da formand, Christian Rothmann bød velkommen til alle de deltagende, der var fra en meget bred vifte af forskellige fanklubber.

Første punkt på programmet var en debat omkring trygheden på de danske stadions, og her deltog justitsminister, Søren Pape, og Claus Thomsen, der er direktør for divisionsforeningen.

Justitsministeren virkede meget velforberedt og glad for at være inviteret, og han havde nogle rigtig fine pointer, da snakken gik på, hvordan man skulle få folk til at føle sig trygge ved at gå på stadion.

Det er umuligt at bringe et ordentligt sammendrag af hele debatten, men her kommer alligevel et uddrag af nogle af de ting, Søren Pape fik sagt.

Jeg går selv meget op i fodbold, og jeg er meget stolt af den danske fankultur’

’Utroligt trist og ødelæggende hvis voldsepisoder mellem fans og politi får lov til at ødelægge det fantastiske ved fodbolden’.

’Fodboldstadions er en privat virksomhed. Når politiet rykker ind på stadion, rykker de ind på en privat virksomhed. Det burde være unødvendigt, at der skal bruges skattekroner på det’.

’Hvis man går til fodbold med en maskering, har man ikke rent mel i posen. Derfor kan man nu give karantæne for det’. (I den nye lov er det muligt at give en strakskarantæne til folk, der er maskeret på stadion).

’De nye initiativer er ikke tænkt for at ramme de almindelige fodboldfans, der tager på stadion for at synge og have det sjovt. De er målrettet uromagere, der tager på stadion for at ødelægge det for de mange. Den almindelige fodboldfan skal ikke være nervøs for at få en karantæne på fire år’

’Jeg ser det som trygt og sikkert at gå til fodbold, og så er der lige et par tilfælde om året, hvor der er noget, vi skal have løst’.

’Jeg kan godt forstå, at når vi siger noget, der er lidt hårdt, at man som fan i hjertet tænker, ’Er det os, de snakker om?’. Det er det ikke’

’Der er nogen, der siger til mig, at klubberne skal betale for, at politiet rykker ud. Det er jeg imod, for så kommer man til at privatisere politiet. Hvad så med værtshusene, hvis der er nogen, der får to øl for meget? Det er jeg imod. Det er politiet, der holder orden i gaderne, og det betaler man ikke for.’

’Jeg skal ikke blande mig i, hvordan politiet reagerer til fodboldkampe. Jeg skal reagere, hvis der ikke bliver reageret. Hvis der sker noget helt vildt til en fodboldkamp, og politiet ikke reagerer, så skal jeg blande mig.’

Divisionsforeningens direktør var også i hopla i debatten, og han skød på, at han mente, det var sikkert at gå til fodbold i Danmark. Han er selvfølgelig godt klar over, at der er nogle uheldige episoder engang imellem, som gør, at folk ikke er trygge ved at gå til fodbold, men han slog fast, at det er mindre end 2%, der har det på den måde.

Da snakken faldt på, hvad de forskellige fanklubber gør for at udpege dem, der laver ballade, kunne han godt forstå, at der ikke er nogen rundt omkring, der har lyst til at udpege andre. Han sagde bl.a.:

Vi skal sprede det her budskab om, hvad fodbold er. Det ER sikkert at gå til fodbold.’

’Det nytter ikke noget at sige, hvem der er fans, og hvem der ikke er fans. Alle kan være fans på deres egen måde. Men det er fair nok at sige, at dem der udøver vold, vil vi ikke have på og omkring stadion. Det må være skillelinjen.’

’Det der med, at man ikke stikker hinanden for at lave ballade på stadion, det kan jeg godt forstå. Man går på stadion for at se en fodboldkamp og ikke for at anmelde alle mulige.’

Efter halvanden times tid og en del gode spørgsmål fra salen, som både Søren Pape og Claus Thomsen svarede på, var det tid til dagens første pause, og det var rart lige at komme ud og få lidt luft og snakket lidt løst og fast om, hvilke indtryk de forskellige ting havde gjort.

Flere af de deltagende klubber var repræsenteret af deres respektive fankoordinator, men på trods af at være på hjemmebane havde OB ikke deres fankoordinator med. Der var dog pæn opbakning fra De Stribede.

Efter pausen var der besøg fra Holland. Det var Herjan Pullen fra Supportersveriniging Ajax. Han sidder i bestyrelsen i det hollandske svar på DFF, og udover det er han også i bestyrelsen i Football Supporter Europe.

For lige at få slået nogle ting fast, startede han ud med at fortælle, at der er 105.000 betalende medlemmer i Ajax’ fanklub, så man kan ligesom fornemme, hvad det er for en størrelse, de har med at gøre der.

Han fortalte lidt om de forskellige kampe i Holland. Hvis man skal på udebane, er det kun 20% af kampene, hvor du selv kan bestemme, hvordan du vil rejse rundt. Om du vil med tog, bus, bil eller hvad du har lyst til. I resten af kampene er der restriktioner. Det kan f.eks. være, at du gerne må tage på udebane i bil, men der er så et fast tidspunkt, hvor du skal være på stadion.

Som fan af Ajax er der også to steder, du slet ikke må tage på udebane. Det er mod Feyenoord og ADO Den Haag.

Han fortalte også, at som fodboldfan i Holland bliver man registreret. Det betyder, at hvis du, som ham, er registreret som fan af Ajax, kan du ikke købe billet til noget andet hjemmebaneafsnit i landet.

Efter besøget af Pullen, der gik et kvarter over tidsplanen, var der frokost. Den stod på tunmousse til forret, og så var der en lille buffet med frikadeller, kartoffelsalat, mørbrad og en lille omgang grønt.

Efter frokosten var der et oplæg af Peter Ebbesen fra divisionsforeningen. Han er turneringsansvarlig, og han fortalte om, hvordan man planlægger kampprogrammet, vælger kamptidspunkter osv.

Udover det fortalte han lidt om den næste sæson (19/20), hvor Superligaen skal reduceres til 12 hold. Hvordan man finder nedrykkerne f.eks.

Når man skal udarbejde et kampprogram, er der flere ting, der spiller ind. Klubberne kommer med deres egne ønsker, f.eks. kan de ønske at spille på udebane på visse datoer, da der kan være andre begivenheder på eller omkring stadion, eller hvis der skal nyt græstæppe på banen.

Nogle klubber ønsker også at spille på hjemmebane f.eks. i forbindelse med jubilæum, og hos Brøndby ønsker de hvert år at spille hjemme i forbindelse med en stor ungdomsturnering, de afholder.

Da Silkeborg skulle indvie deres nye stadion, havde de et ønske om, at det skulle være en jysk klassiker mod AGF, og det ønske fik de indfriet.

Det er også muligt for politiet at komme med ønsker til kampprogrammet. Bl.a. hænder det, at der kommer et ønske om, at byens hold spiller på udebane, hvis der er andre begivenheder i området.

Ebbesen fortalte også, at man så vidt muligt sørger for, at alle klubber har en hjemmekamp og udekamp i de første to runder, og at alle hold i de to sidste runder SKAL spille på hjemmebane og udebane. Klubberne må også højst spille to hjemmekampe eller udekampe i træk.

I samme ombæring var der gruppearbejde, hvor man i grupper skulle snakke om, hvordan man lavede det optimale kampprogram. Der var vist ikke to grupper, der var kommet frem til det samme, og det kom der en ret interessant snak ud af, hvor man både kom ind på TV-penge, tilskuerkrise og lign.

Efter en kort pause blev der holdt et oplæg fra FC Midtjyllands fanklub, Black Wolves, hvor der blev fortalt om deres samarbejde med FC Midtjylland. Der er 1300-1400 medlemmer af fanklubben, og han kunne fortælle, at de har hjulpet klubben omkring merchandise, og at de har et rigtig godt samarbejde ang. salg af øl og pølser på og udenfor stadion. Fanklubben har også deres eget klubhus på Herning Stadion, hvor de går op og ned af klubbens ledelse til dagligt, og dermed har et rigtig godt forhold hinanden imellem.

Der kom også et oplæg fra et medlem af Vejles fanklub. Han kunne fortælle om deres fanklub, hvor der er plads til alle, og nogle af medlemmerne er som sådan ikke fodboldfans, de kommer bare for det fremragende fællesskab, de har. Fanklubben hjælper Vejle med fysisk arbejde, står i baren på kampdage, eller er parkeringsguider. Vejle tager kontakt til fanklubben, hvis de skal have hjælp til noget, og det er ikke noget problem at få folk til at stille op, selvom der kun er 250 medlemmer.
Fanklubben fik tilbudt at stå for klubbens merchandise, og det gør de stadig, og det er en rigtig god forretning for dem. Da de overtog det, var det nærmest umuligt at få en Vejle-trøje, men nu er der for alvor gang i merchandisen igen, og udvalget er blevet udvidet betragteligt.

Det sidste programsatte emne var ‘Good Hosting’. Hvilke stadions er gode at komme på besøg på? Der har været en spørgeundersøgelse i gang sidste år. Undersøgelsen viste, at FC Midtjylland kom ind på førstepladsen over det bedste udebaneafsnit, mens FCK måtte finde sig i at tage sidstepladsen i den kategori.

Det er muligt at være med i spørgeundersøgelsen, hvor det er muligt at bedømme de stadions, man har været på besøg på, og det foregår på den måde, at man får en påmindelse om det, inden man tager til kampen, og når man har været til kampen får man endnu en påmindelse om at gå ind og deltage.

AGF og FC Midtjylland er de klubber, hvor fansene er flittigst til at deltage i undersøgelsen, og OB er blandt dem, der ikke er så gode til at gøre det.

Det stadion der bliver vurderet mest, er Vejle Stadion, hvilket nok har noget at gøre med, at de lige er kommet tilbage til Superligaen, og Parken kommer ind på en andenplads.

Til slut var det muligt at komme med spørgsmål eller kommentarer til bestyrelsen i DFF, og her fik de ros for, at det nu er muligt at komme med til det her seminar, selvom man ikke er med i fanklubbernes bestyrelser.

Der var også ros fra De Stribede, for at DFF’s bestyrelse havde stået til rådighed, da man havde haft brug for dem.

DFF oplever, at der er flere og flere, der kommer til dem med spørgsmål om den almindelige drift af fanklubben. Det er som sådan ikke indenfor deres område, og derfor har de valgt at lave et underudvalg, der har kompetencerne til at tage sig af den slags spørgsmål.

DFF’s formand, Christian Rothmann, rundede af, og sagde tak for deltagelsen og den gode debat, og dagen sluttede her for nogen, mens andre fortsætter til festen i aften.

 

2 Replies to “DFF holdt seminar i Odense”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *