Kent Nielsen: Positivt med flere fynboer i startopstillingen

Tilbage i september 2010 blev Lars Olsen fyret som træner i OB, og der nåede at være ansat fem andre trænere, inden Kent Nielsen overtog jobbet i sommeren 2015.

Nu er Kent Nielsen gået i gang med sin tredje sæson i klubben, og han mener selv, at der er sket noget, siden han overtog jobbet i OB.

– Først og fremmest bliver man målt på, og det er også rimeligt, det rent resultatmæssige. Da jeg kom efter tre år, hvor man havde spillet med om nedrykning, følte vi, at vi gjorde det fint i den første sæson, i forhold til hvad man kom fra. I sidste sæson var vores efterår rigtig, rigtig skidt, og vi led virkelig meget, og måtte kæmpe hårdt for resultaterne. I foråret fik vi, i en svær situation, klaret det godt. Der var hårdt pres på, men spillerne fik holdt tungen lige i munden, og jeg synes, vi præsterede stærkt i foråret, siger Kent Nielsen til OBstruktion.

– I forhold til faciliteterne er der sket det, at vi har fået den nye kunststofbane, som vi er rigtig glade for, og der begynder også at komme udmeldinger ud om, hvordan baneforholdene skal være, først og fremmest til amatørafdelingen med baner og sådan noget, men det gør også, at den professionelle afdeling kan begynde at planlægge lidt mere, hvad er det så for nogle muligheder, vi skal have.

– I forhold til spillertruppen, så synes jeg den trup, vi har nu, den er til den yngre side. Forstået på den måde at vi har jo ikke mange, der er over 30. Vi har masser af spillere, der er udviklingspotentiale i, og det synes jeg, er positivt. Det er også enormt positivt, at der er kommet flere fynboer i startopstillingen. I bund og grund er der kommet ro på, og det har været i orden. Nu arbejder vi hårdt på at bygge videre, for der er jo ingen tvivl om, at vores målsætning i denne sæson er top 6, og vi ved godt, at der er en hel del, der kommer til at kæmpe med om det, men hvis vi kan få sat tingene ordentligt sammen, så har vi også en mulighed, og vi tror meget på, at det kommer til at lykkedes for os.

Inden Kent Nielsen kom til, havde Ove Pedersen været træner i OB. Han var kommet til midt i en sæson, efter Troels Bech var blevet fyret, og havde reddet OB i Superligaen, og Kent Nielsen mener ikke, det var svært at tage over efter ham.

– Det var ikke specielt svært. Det var ikke kun Ove P, det var mere at komme efter fem forskellige trænere efter Lars Olsen, og det bar tingene lidt præg af, også hvordan en trup er sammensat. Det er noget af det, der tager tid, og som vi, og ledelsen, har været afklaret med, og vi ved godt, at vi ikke får pluspoint i offentligheden, for det drejer sig om, at man leverer resultater. Jeg synes, det er en homogen og godt sammensat trup, og på de fleste positioner har vi dobbeltgardering, og alle er fornuftige med bolden. På den måde var man også bevist om at komme som træner efter så mange, og ikke kun Ove P. Der er mange, der har været inde over, og har haft påvirkning af truppen, så det krævede noget, at der blev ryddet op, lyder så drastisk, men at man ligesom satte truppen sammen, så alle passer til den måde, man gerne vil spille på.

Inden Kent Nielsen kom til OB, var han træner for AaB, og det overraskede ham en smule, at der ikke var større opbakning til OB fra hele Fyn, da han havde været vant til det, da han var i Nordjylland.

– Jeg vil sige, at det der har overrasket mig lidt, efter jeg kom fra Aalborg, hvor der i Nordjylland var enorm opbakning, har jeg været lidt overrasket over, at Fyn ikke er sådan, at alle bakker op om OB. Der er meget hurtig kritik af tingene, og kritik er ikke noget problem, men engang imellem har det været sådan, at der ikke har været den der lokale forankring, ‘Vi er fynboer, og det er vi stolte af’, som der har været i Nordjylland, hvor man er nordjyder, og det er man stolte af, og derfor bakker man hårdt op omkring AaB. Alligevel overrasker det mig ikke, for jeg er jo gammel nok til at kende B1909 og B1913, men jeg synes, at klubben har gjort mange tiltag for at vise en åbenhed og imødekommenhed til alle, ved at vi tager rundt forskellige steder på Fyn, og træner, og viser holdet frem, og der er vi blevet godt modtaget. Vi skal være imødekommende og have en vis åbenhed, så tror vi også på, at vi får dyrket den del af det.

Ingen af de trænere der er i trænerstaben nu, var i klubben, da Kent Nielsen blev ansat som træner, og han fortæller da også, at han har stor indflydelse på sammensætningen af trænerstaben.

– Det har jeg stor indflydelse på. Først og fremmest er det i samarbejde med Jesper Hansen, men der bliver ikke ansat trænere, hvor cheftræneren siger, at det vil han ikke have. Der er mange ‘specialister’ i dag, i forhold til da jeg startede med at være træner. Der var en træner og en hjælpetræner, som det hed dengang. Hvis der kom en målmandstræner, var det 1-2 gange om ugen. I dag er der fysisk træner, målmandstræner på fuld tid, nogle steder har de også en analytiker, man har A+-træner. Måden man sammensætter staben på er først og fremmest de faglige kompetencer, hvor man vil supplere i forhold til hvor cheftræneren har sine styrker, og hvor han har behov for at blive suppleret.

Flere og flere klubber begynder at tilknytte en angrebstræner til truppen, men det er ikke noget, Kent Nielsen kunne finde på at gøre brug af.

– Nej, det kunne jeg ikke. I forhold til den måde vi kører vores træning på, synes jeg, der er stor fokus på angriberne, og det er noget, man skal kunne håndtere indenfor trænerteamet. For mig er det vigtigt, det kun er målmanden, der har deres egen træner. Angrebsspillet hænger også sammen med, hvordan det er, resten af holdet agerer, og jeg synes, at hvis man tager angriberne ud hele tiden, og dyrker deres individuelle færdigheder, så hjælper det ikke noget, at angrebstræneren gør noget, og resten af holdet gør det på en anden måde. De to ting skal understøttes, og det kan de bedst i en helhed, og den helhed er cheftræneren tovholder på. Vi bruger mest tid på, hvad det er vi gør, når vi har bolden, og 2-3 gange i løbet af en uge er angriberne for sig selv, hvor de har 15-20 minutter, hvor det er deres individuelle færdigheder, afslutninger på forskellige måder. En anden del af det er taktisk, som man kører i dagene op til en kamp, hvordan bringer man angriberne til afslutninger, er en vigtig del af det.

John Bredal har tidligere fortalt os, at Kent Nielsen havde forsøgt at tilknytte ham flere gange, men det først lykkedes her i OB. Derfor ville vi godt vide, hvorfor Kent så gerne ville arbejde sammen med Bredal.

– Det er vigtigt for mig, at folk er fodboldfolk. At man kan gå ind i et omklædningsrum og være en del af det, at tingene ikke bliver for ‘akademiske’, og det kan John rigtig godt. John har været mange år i FC Nordsjælland, som også har gået den vej, som OB gerne vil nu, med unge spillere, og det er også vigtigt at have trænere, der kan omgås yngre spillere. Der er stor forskel på, da OB blev nummer 2, hvor gennemsnitsalderen var 28-30 år, med mange udlændinge, og til i dag hvor vi er 4-5 år yngre. Det kræver noget forskelligt af et trænerteam, for der er stor forskel på mennesker. Den vej som OB gerne ville, der følte vi, det var vigtigt, at det var en, der ligesom har prøvet det, og bevist at den vej kunne han godt. Der er også noget med standardsituationer, som der er tendens til, at assistenttræneren tager sig af i dag, og det har John også haft i Nordsjælland igennem mange år.

Nogle gange hvis der har været rygter om, at en spiller kunne være på vej til OB, har man kunne læse, at det ikke umiddelbart var en ‘Kent-spiller’, derfor var vi da også nødt til at vide, hvad en ‘Kent-spiller’ egentlig er?

– Jeg er fuldt ud bevidst om, at jeg som fodboldtræner bliver målt på de resultater, som OB præsterer. Jeg synes, Messi er verdens bedste fodboldspiller, men jeg synes også, han er doven, men hvis han ringede, og sagde, han gerne ville spille for OB, så lover jeg dig også, at så spillede han for OB. I bund og grund er alt tilladt, hvis man er kampafgørende, det er jo det, der er altafgørende. Der er ingen tvivl om, at flittighed betyder meget. At anstrenge sig og være ærgerrig omkring sin fodbold, det betyder meget for mig. Hvis man skal have opfyldt sit potentiale, så er det et parameter, og man skal have en ydmyg tilgang til det. Man skal have en imødekommenhed overfor fans og respekt for fans, det tror jeg er en forudsætning for, at man kan toppræstere som fodboldspiller. En spiller som Zlatan ligger et helt andet sted, men ham skulle vi også nok finde plads til, hvis det var. Du vil gerne have nogle arbejdsomme spillere, og i en drømmeverden vil du gerne have en forsvarsspiller, der er arbejdsom, fysisk stærk, piv hurtig, stærk i luften, god med bolden osv.

– Hvis en forsvarsspiller ikke er vanvittig god med bolden, har jeg det fint nok med, at han er vanvittig stærk i alt det defensive, så det er et plus for holdet. Duelspillet, erobre bolde, forsvare sit straffesparksfelt. Det hjælper ikke noget, at man er rimelig stærk i duellerne, og man så fejler 1-2 gange, modstanderen scorer, og man ikke bidrager med noget andet. Det hjælper heller ikke noget at have en forsvarsspiller, der er fantastisk god med bolden, hvis han taber de dueller, der gør, at vi taber kampen. For mig er der ikke noget, udover de her værdier, at man er flittig, og man også gerne er robust og aggressiv. Vi har masser af spillere, der ikke er aggressive som sådan, men som så forhåbentlig kan bidrage med noget andet, at være god med bolden f.eks. Det handler om at finde en balance. Man kan godt have for meget af det ene og ikke så meget af det andet, og så tror jeg ikke på, at man når så langt.

Der er vist ikke mange i Fodbold-Danmark, der er i tvivl om, at Kent Nielsen foretrækker at spille 4-4-2, og han fortæller da også, at når man kigger efter nye spillere, så kigger man lidt efter nogen, der er skolet i det system.

– Det kan godt være svært, hvis man kigger udenfor landets grænser. Det pudsige er, at i Danmark er der indenfor de seneste fem år flere hold, der er blevet 4-4-2 hold. Hvis man kigger i udlandet, er det ikke så mange, der er det. Det skal man gøre. Der er en væsentlig forskel på at spille med 3 eller 2 i det centrale forsvar. Det kræver meget mere af forsvarsspilleren, hvis man kun er to, det kræver ikke så meget at være tre, der er man meget beskyttet. Jeg tror på, at nogle forsvarsspillere kan se rigtig stærke ud i et 3- eller 5-mandsforsvar, og så have nogle udfordringer, hvis de kommer ind i en 4-4-2. Man er især opmærksom på det omkring forsvaret, også lidt omkring angribere, hvis det er en angriber, der er vant til at spille alene, og ikke har nogle færdigheder sammen med andre angribere. Så overvejer man også en ekstra gang, om man vil tage sådan en ind.

– Jeg har det sådan, at vi spiller 4-4-2, men i forhold til andre 4-4-2 hold, FCK spillede tidligere med brede kanter, så har vi jo spillere, der søger meget ind i banen, og så er det vores backs, der kommer meget frem. I forhold til de 2-vejs spillere, der kommer ok frem og ok tilbage, så har vi mere kreative spillere derude, og det er det, vi har valgt anderledes. Vi er ikke et 4-4-2 hold på den måde, for vi er jo splittet meget op. Det er fint med talkombinationer, og ja, man har sine overvejelser, når man henter spillere.

Kent Nielsen har været træner i mange år, og har arbejdet med mange forskellige spillere, og han har da også svært ved at sige, hvem der har været den mest komplette spiller, han har arbejdet med.

– Den er godt nok svær. Du sidder overfor en træner som, hvis du spørger spillerne, altid finder fejl, og er fejlfinder. Uanset hvor godt vi har spillet, er fokus altid på det, vi ikke har gjort godt nok. Der er ikke nogen, der er perfekt. Rasmus Würtz fyldte utrolig meget for det AaB-hold, der blev danske mestre, og det var i den stabiliserende rolle plus det hårde genpres. Han var dygtig til at læse modstanderne, og ikke for at tage noget for Rasmus, men rent boldmæssigt var han ikke den stærkeste. Han betød meget for holdet, fordi holdet havde en masse andre spillere, der var rigtig stærke med bolden, Kasper Kusk og Nicolaj Thomsen f.eks. Alle var ikke lige arbejdsomme eller hurtige nok til at stå rigtigt defensivt. De anstrengte sig, men de kom ikke altid på plads, så det er noget med balancer.

– Jeg havde også Allan Søgaard i Horsens, der var rigtig stærk. Krohn-Dehli da jeg var i Brøndby. Duncan, der blev topscorer og solgt til Celtic, mens jeg også var i Brøndby, var enormt dygtig dengang, og har siden vist sig at være meget driftsikker, også i det at score mål. Sten Grytebust er en af de bedste målmænd, jeg har arbejdet sammen med, så der er flere, men der er ingen, hvor man siger, han har hele pakken. De har alle haft en ærgerrig tilgang til fodbolden, som jeg værdsætter meget hos en fodboldspiller. Det at man er arbejdsom, og anstrenger sig efter bedste evne, det har jeg stor respekt for. Rasmus Falk var også en enestående dribler, og han kunne noget helt andet end de andre, vi har rundet. Han var også meget flittig.

Da Kent Nielsen kom til OB, skrev han under på en fire-årig kontrakt, og det betyder, at når denne sæson er slut, så har han en sæson mere. Det er dog ikke nødvendigvis slut til den tid, han kunne nemlig godt se sig selv fortsætte endnu længere.

– Ja, det kan jeg sagtens. Jeg har jo, sikkert til advarsel for nogen, arbejdet længe i nogle klubber. Jeg var 7,5 år i Horsens og fem sæsoner i AaB. Vi arbejder i en verden, hvor tid er en vigtighed, men vi ved også godt, at vi ikke har tid. Man skal levere resultater, samtidig med at man skal have skubbet holdet i den rigtige retning, så det kunne jeg sagtens forestille mig. Jeg havde håbet, at vores efterår i sidste sæson var lidt bedre, og i denne sæson kunne jeg godt tænke mig, vi havde scoret flere mål, og hvis vi havde haft to point mere, fra SønderjyskE-kampen hvor vi er uheldige, så havde vi også ligget godt til.

– Det er lidt anderledes med fans og medier, der gør status efter hver eneste kamp, hvor vi plejer at sige, at statussen gøres efter 26 kampe. Det er ikke for at undskylde noget, men det er uanset, om vi ligger godt til, eller vi ligger skidt til, så er vi enormt fokuseret på den næste kamp.

Kent Nielsen har fortalt, at han gerne ser, spillerne har et godt forhold til fansene, men hvordan er hans eget forhold egentlig til OB’s fans?

– Dem har jeg det sgu fint med. Jeg prøver faktisk at være meget åben og imødekommende. Jeg plejer jo at sige, at folk er enormt velkomne, og både spillertruppen og jeg er også velvillige, når folk kommer herned, og vil snakke fodbold. I bund og grund har det været fint, men der har også været knap så gode situationer, det ved vi jo også. Det er en del af det, og fred være med det. På fan-området kontra klubben og truppen, mig som træner, er der ingen tvivl om, at det er gået den rigtige vej i forhold til, da vi startede. Det synes jeg, er enormt positivt.

Tit og ofte hører man, at de odenseanske fodboldfans er mere kritiske end så mange andre, men Kent Nielsen mener ikke, at der er stor forskel på dem og så i de andre store byer.

– Fodboldtrænere og fodboldspillere læser ikke på fanfora, tror jeg. Jeg plejer at sige, at mit ego ikke er stort nok til, at jeg kan læse det. Jeg tror ikke, der er den store forskel. I de store byer med traditionsklubber som OB, AGF og AaB, er der ingen tvivl om, at forventningerne til dem ofte er større end det, der i realiteten kan indfries. Dermed kan man sige, at fansene altid er mere kritiske i de store traditionsrige klubber, og fred være med det, det er jo en del af det. Så længe de via deres udtryk holder sig inde for det fornuftige.

– Da jeg var i AaB, blev vi målt op imod det tidligere mesterhold. Det er lidt det samme her, vi bliver også målt op imod de tidligere tiders storhed, og det er det, vi arbejder hårdt på at få tilbage, men vi er også afklaret med, at det er de forventninger, der er, slutter han.

13 Replies to “Kent Nielsen: Positivt med flere fynboer i startopstillingen”

  1. Xtlfkn

    Tactile stimulation Design nasal Regurgitation Asymptomatic testing GP Chemical injury Authority Abet device I Rem Behavior Diagnosis Hypertension Operation Nutrition General Cure Other Inhibitors Autoantibodies first grant Healing Other side Blocking Anticonvulsant Remedy less. best online casino Cubthj qadnfq

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *