Stribede Legender – Per Bartram

Så er vi klar til endnu et kapitel om vores Stribede Legender. Denne gang har vi snakket med Per Bartram, der fortæller om hans tid i OB, der startede for 55 år siden.

Per Bartram har faktisk en andel i alle klubbens tre mesterskaber, da han i 1977 var med som spiller, og i 1982 var han holdleder, mens han i 1989 fungerede som manager.

Han er også den næstmest scorende spiller i OB’s historie, og interviewet med ham kommer vidt omkring, alt fra hvordan han lærte at heade, til hvordan han nærmest blev tvunget til at blive gift.


Hvordan havnede du i OB?

– Jeg havnede i OB på den måde, at jeg boede nede i Christiansgade, og jeg havde valget mellem B1909 og OB, og min far han sagde, ‘Du skal ned og starte i OB’. Så startede jeg i OB som lilleput, og det var nede i Munke Mose dengang. Vi havde ikke så mange baner dengang, der var kun Munke Mose og så Højsletten, hvor der er parkeringspladser i dag. Så fik vi nogle baner senere på Tietgens Allé, hvor vi spillede nede, og der var rigtig mange spillere. Så der startede jeg sådan set.

Hvordan var det som ung spiller at få debut for OB?

– Det var spændende, jeg var jo lige blevet færdig med at være ynglinge. Jeg kan huske, jeg kom op, og spillede min første kamp ude på stadion mod Frem, og der var jeg kun lige 18 år, så det var spændende.

– Det var simpelthen en drøm, for jeg havde jo stået der som dreng og kigget fodbold i mange år. Der cyklede vi ud på stadion, og skulle se de store kampe. Der var mange hold at se dengang, B1913, B1909, OB, og selv Odense KFUM var med dengang, så det var spændende.

Da du får fornøjelsen af Richard Møller første gang i 1964, er han en meget ung træner. Hvordan var respekten for ham?

– Den har altid været stor, for jeg så op til Richard som spiller. Jeg så ham ude på stadion, hvor han headede, som jeg ved ikke hvad, og hans tacklinger og alting. Det var en stor mand for mig at komme op og træne med. Han kom nede fra Brobyværk, hvor han var træner, kan jeg huske, og så kom han til OB, og lige siden blev han en fantastisk træner og en god ven, lige til han døde.

Var det Richard, du havde dit stærke hovedstød fra?

– Både og. Jeg boede i Christiansgade i sådan en baggård, og vi måtte ikke spille fodbold der, for vi smadrede alt for mange vinduer. Der var nogle tørrestativer, og når vi ikke måtte spille fodbold, så headede vi til hinanden fra det ene tørrestativ til det andet, og der lærte jeg det sådan det. Det var om at ramme overliggeren, og så komme frem og heade den ind. Det var faktisk der, det startede, men jeg kunne jo godt se, Richard var en dygtig header, så jeg har jo nok luret ham lidt af.

Da Richard kom til klubben, kunne man allerede der se, at der var en stor træner i støbeskeen?

Ja, det kunne vi. Ingen tvivl om det. Han var helt fantastisk.

Efter et par bløde sæsoner rykkede vi op i 1966. Hvordan oplevede du det?

– Det var fantastisk for os at rykke op, for da jeg startede som senior, lå vi i bunden af 2. division. Så fik vi Richard, og så gik vi stille og roligt op. Det var spændende, for vi var faktisk lige ved at ryge ud af 2. division dengang. Så langt var vi nede, men vi kom heldigvis deropad.

Efter oprykningen tager du så til Skotland. Hvordan kan det være, når der var udsigt til 1. division med OB?

– Det var faktisk også helt tilfældigt. Jeg spillede et indendørsstævne, som vi gjorde hvert år nede i Fyns Forum, og efter det fik jeg en henvendelse fra Skotland. På det tidspunkt i den klub, jeg røg over til, Greenock Morton, der var faktisk mange danske spillere. Der var mange danskere i Skotland, det var meget almindeligt, at man tog derover. Jeg havde Richard med til Skotland for at lave min kontrakt. Vi fløj derover sammen, og han var ked af at miste mig, for nu skulle vi jo i 1. division, og det havde da også været spændende for mig, men det er svært, når man lige pludselig får et tilbud. Men Richard og jeg fik i hvert fald lavet en pæn kontrakt med Greenock Morton, og så blev jeg derovre.

– Jeg havde en pragtfuld tid i Skotland. Jeg var altid glad for at komme der, og jeg kommer derover stadigvæk. Når jeg går ind på en pub, kan de stadig huske mig fra 30-40 år siden, så der er altid mange gratis pints.

– I Skotland spillede jeg min sidste kamp mod Celtic, der lige havde vundet Europa Cuppen. Vi spillede på deres bane, og de havde sat et skab på banen, hvor alle deres pokaler stod i. De havde vundet hele lortet, Europa Cuppen, Skotsk mester og alt det der, og kampen blev 10 minutter forsinket. Da vi kom ind, var vi lidt halvsure, men jeg var så heldig, at indenfor 10 minutter havde jeg scoret tre mål. Mod Celtic, der havde vundet hele lortet derovre. Den kamp betød åbenbart så meget for mig, at jeg bagefter blev solgt til Crystal Palace i England. Så vi flyttede til England, og jeg spillede der i et par år. Det var også spændende at komme over og spille i den engelske liga, og man kan sige, at da jeg var derovre, var britisk fodbold verdens bedste. De havde lige vundet VM i 1966, Celtic vandt Europa Cuppen i 1967, og Manchester United vandt den i 1968, så britisk fodbold havde aldrig været bedre end dengang, hvor jeg var der. Det var spændende at møde alle de der koryfæer, det var en rigtig god tid.

– Jeg har lige en sjov historie, der er værd at nævne. Min kone og jeg boede sammen i London, da jeg spillede i Crystal Palace, og lige efter sommerferien blev jeg kaldt op på managerens kontor. Han havde hørt, jeg boede sammen med en pige, og den gik ikke, sagde han. Så kiggede han i sin kalender, og sagde ‘ Vi spiller mod Nottingham Forest dér, og vi spiller mod Leeds dér. Du skal gifte dig, og det skal være den 19. oktober’. Så det var bare værsgo at blive gift, og det skulle bare være den 19. oktober. Det skulle være en søndag, for vi spillede jo om lørdagen. Men hvem fanden holder bryllup på en søndag i England? Dengang var det jo et lukket land om søndagen, men vi blev da gift, og det har holdt ved. Vi har guldbryllup næste år, så det kan vi da takke manageren for.

I 1971 vender du så hjem til OB. Hvordan var det?

– Det var dejligt at komme hjem og spille igen. Vi flyttede jo hjem, og det var rart.

Da du kommer hjem til OB, er Jack Johnson træner. Hvordan oplever du ham?

– Nu kendte jeg ham lidt i forvejen, fordi han havde været ovre og besøge os i Skotland nogle gange. Han var en speciel træner, men jeg kunne egentlig godt lige ham. Han havde sine metoder, som ikke altid var helt så sjove, det var noget med, når træningen var overstået, så skulle vi løbe rundt om banen, når det var halvmørkt, så nogle gange gemte vi os omme bag et skydebræt.

– Han nåede ikke så meget med OB, men han var dygtig, og jeg så op til ham, da han trænede B1913 i sin tid. De var jo lige ved at blive danske mestre. De blev nummer 2 et par år i træk. Det tyder jo på, han havde nogle spillere, der kunne lide at arbejde med ham.

I 1972 bliver Lille Kaj træner. Hvad var forskellen på ham og Jack?

– Det var jo ligesom nat og dag. Lille Kaj var simpelthen alletiders. Jeg havde ham også som ynglinge, og derfor kendte vi jo Lille Kaj. Det var også ham, der førte os til pokalfinalen i 1974, og jeg kunne godt lide ham. Han vidste, hvad han snakkede om, han var jo en dygtig fodboldspiller, da han selv spillede. Han kunne nogle finter, som ingen andre kunne. Det var spændende. Det var fodbold. Vi havde altid en bold med. Det var lige stik modsat af Jack.

Vi spiller klubbens første pokalfinale i 1974. Hvor stor var den oplevelse for dig, selvom vi taber 2-5?

– Det var en fantastisk stor oplevelse. Det var den gamle idrætspark, og vi spillede mod Vanløse, der var et rigtig godt hold på det tidspunkt. Vi førte egentlig 2-1, og kunne også have kommet foran med 3-1, men det gjorde vi så ikke. Der havde vi en målmand, der måske ikke lige tog med hænder i den kamp, men lad nu det ligge.

Du blev kåret som pokalfighter..

– Ja, det gjorde jeg, og det var jo stort. Jeg fik sådan en lille pokal overrakt af Gunnar Nu Hansen, så det var jo meget sjovt.

I 1975 får du så fornøjelsen af Richard Møller for anden gang. Var det i en mere moden udgave?

– Det var det. Richard blev bedre år for år. Han blev dygtigere, tog flere kurser, og han havde også noget med ungdomslandsholdet at gøre. Så jo, det var det.

Med Richard rykker vi op i første hug. Hvordan var den oplevelse?

– Det var helt fantastisk. Det var rigtig dejligt.

Det var jo anden gang, du var med til en oprykning. Var der forskel på dem?

– Ja, det var der. Første gang var vi lidt umodne, kan man sige, men anden gang var vi et hold, der havde spillet sammen i nogle år, og vi kendte hinanden ud og ind. Der stod vi stærkere, og det var en fornøjelse.

I 1976 bliver vi så nummer 5 i 1. division. Havde du forventet, at vi ville klare det så godt?

– Nej, det havde jeg sådan set ikke, men vi spillede faktisk rimelig godt på det tidspunkt. Vi var på vej i den rigtige retning, kunne man se.

Kunne du se, der var noget større i vente?

– Ja, det kunne vi næsten allesammen, og derfor holdte vi sammen. Richard var god til at føre os videre og få os i god træning, så jeg kunne se, der var et eller andet på vej.

I 1977 vinder OB klubbens første mesterskab. Hvordan var det at være en del af det legendariske hold?

– Det var fantastisk. Det var sådan set min sidste sæson, og jeg blev jo båret rundt i guldstol og alt muligt, fordi det var min sidste kamp. Det var virkelig spændende.

– Den første medalje jeg fik, var jo sølvmedaljen i pokalfinalen i 1974, og så fik jeg guldmedaljen i 1977. Det var stort, simpelthen.

Sammen med Allan Hansen og Johnny Andersen dannede du en dynamisk trio. Hvordan var de to at spille sammen med?

– Det var virkelig godt. Johnny var sådan en høj speciel type, og han kunne nærmest bukke sig gennem det hele, og Allan lå lige bagved, og kunne skyde på mål, når chancen bød sid. Vi spillede rigtig godt sammen.

I de sidste seks kampe i 1977, er der gensyn med Mogens Therkildsen. Hvordan var det at have ham på holdet?

– Det var jo fantastisk. Mogens og jeg har jo kendt hinanden i mange år, og vi kendte jo hinandens jokes, så det kunne vi godt hygge os med.

Hvilken følelse stod du med i kroppen, da du fik guldmedaljen om halsen?

– Det var helt enormt. Det havde jeg aldrig drømt om. OB var jo ikke den klub, der vandt mange guldmedaljer. Klubben havde vundet en bronzemedalje, da jeg var dreng, men ellers havde de jo ikke vundet noget som helst.

Du stoppede i OB efter mesterskabet. Hvorfor valgte du det?

– Det var pga. min alder, synes jeg. Det var noget, jeg havde gjort helt klart, at det var min sidste sæson. Set i bakspejlet kunne jeg måske nok have klemt en sæson mere ud af mig. Jeg nåede ikke at spille Europa Cup, så det var lidt ærgerligt. Men jeg havde gjort op med mig selv, at jeg stoppede efter 77, så det var bedre at stoppe på toppen, kan man sige. Man plejer jo ikke at blive bedre, når man bliver ældre.

– Det fristede da, når jeg stod ude på stadion, og så dem spille Europa Cup. Det kunne jeg da godt have tænkt mig, men sådan skulle det ikke være.

– Jeg tror egentlig godt, jeg kunne have taget én sæson mere. Men hvornår skal den sidste sæson være? Jeg synes, det var dejligt at stoppe med en guldmedalje i 77, og jeg havde slet ikke set så langt frem, at der ville være Europa Cup.

Du scorede 123 mål i din karriere i OB. Ærgrer det dig at Allan Hansen scorede 130, og blev den mest scorende i klubbens historie foran dig?

– Nej, det gør det ikke. Jeg tænker, at jeg har spillet 4,5 sæson mindre end Allan Hansen, hvor jeg var i udlandet, så jeg havde jo nok nået det på et tidspunkt. Hvis man regner det ud pr. kamp, er mit målsnit da bedre end hans.

– Jeg under da helt klart Allan topscorerværdigheden, men jeg havde nok kunne have nået at score de 7-8 mål på 4,5 år, det lavede jeg jo normalt på en halvsæson. Det ærgrer mig overhovedet ikke. Det fortjener han sgu Allan.

Du var manager i klubbens seneste mesterskab i 1989. Hvordan var det at opleve et mesterskab fra den anden side af kridtstregen?

– Det var da helt spændende, det var det. Jeg var jo også holdleder i 1982, hvor vi også blev mestre. Der var jeg holdleder sammen med Birkholm. I 1989 var jeg så forretningsfører, så jeg har faktisk været med i alle tre mesterskaber på den ene eller den anden facon.

I 1989 er der endnu et gensyn med din tidligere holdkammerat, Mogens Therkildsen, da han bliver målmandstræner. Hvordan var det at arbejde sammen udenfor banen?

– Mogens er jo en fantastisk mand. Han kunne jo sine ting, så det gik rigtig fint.

Da vi snakkede med Mogens Therkildsen, fortalte han os, at han ikke var med til mesterskabsfesten i 1989. Glemte du at invitere ham?

– Det kan da godt være. Det er da meget tænkeligt, han spillede da heller ikke dengang. Det kan jeg slet ikke huske. Han kunne ellers godt lide en god fest. Han kunne altid en god vittighed, så vi lå døde af grin.

Ser du stadig nogle af de gamle drenge fra 77?

– Nej, det er meget lidt. Vi bliver jo ældre og sådan noget. Det gør jeg næsten ikke.

– Jeg kommer heller ikke i Ådalen, jeg kender jo ikke nogen dernede. Hvis jeg skal være helt ærlig, så kender jeg jo ikke spillerne. Træneren kender jeg heller ikke. Derimod kendte jeg mere hans far, ham har jeg spillet mod. Han hed Erik Nielsen, og ham og jeg kæmpede om at blive topscorer i 2. division.

Hvordan og hvor meget følger du OB i dag?

– Det gør jeg meget. Det er bare på TV. Jeg ser alle deres kampe på TV.

Hvad med stadion?

– Jeg har jo ikke noget kort. Jeg fik et kort nede fra OB, og det var et kort, der betød, at jeg kunne stå og finde en ledig siddeplads, hvis der var nogen, og det gad jeg altså ikke, så det sendte jeg retur til dem. Jeg ville da ikke gå derud, uden at vide om der var et sted at sidde. Det kan da ikke være rigtigt.

– Jeg ser alt i TV. Jeg følger med, og læser om det og alt muligt. Det gør jeg.

 

 

63 Replies to “Stribede Legender – Per Bartram”

 1. curry 7

  I precisely wished to say thanks again. I do not know the things that I could possibly have sorted out in the absence of these tips shown by you concerning that topic. Previously it was an absolute fearsome matter in my view, however , spending time with a new skilled way you processed the issue took me to cry with joy. Now i am thankful for your information and even pray you comprehend what an amazing job you are always providing educating others with the aid of your webblog. Most likely you’ve never encountered any of us.

 2. supreme new york

  I want to show some appreciation to the writer just for bailing me out of this issue. Just after researching through the world-wide-web and getting suggestions which were not helpful, I believed my entire life was gone. Living devoid of the solutions to the issues you have solved by way of your main write-up is a serious case, as well as the kind that might have negatively damaged my entire career if I hadn’t encountered the blog. Your personal natural talent and kindness in dealing with everything was invaluable. I don’t know what I would’ve done if I had not discovered such a point like this. It’s possible to at this point look forward to my future. Thanks a lot very much for the professional and result oriented help. I won’t hesitate to endorse your web blog to any individual who would like guide on this issue.

 3. yeezy 350

  A lot of thanks for your whole hard work on this site. Debby take interest in doing research and it’s really easy to understand why. Many of us notice all relating to the compelling way you give important ideas via this web blog and as well foster response from other people on this matter while our own child is becoming educated a lot. Have fun with the rest of the year. Your carrying out a great job.

 4. supreme hoodie

  Needed to compose you one tiny note in order to thank you very much the moment again with the pleasing tips you have provided above. This has been certainly seriously open-handed with people like you to convey unreservedly exactly what a few individuals would’ve supplied as an e-book to earn some money for themselves, principally considering the fact that you could have tried it if you ever decided. These concepts as well worked to be a fantastic way to realize that some people have similar eagerness much like mine to understand whole lot more in regard to this problem. I’m sure there are many more fun occasions ahead for those who read carefully your site.

 5. moncler

  I must show my thanks to the writer just for bailing me out of this circumstance. After surfing around through the the web and getting basics which were not helpful, I was thinking my entire life was over. Being alive minus the solutions to the difficulties you’ve sorted out all through your main site is a crucial case, and the kind which might have badly damaged my career if I hadn’t come across the website. Your own training and kindness in playing with the whole thing was valuable. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a stuff like this. I can also at this point look forward to my future. Thanks a lot very much for the specialized and effective guide. I will not think twice to propose the blog to anyone who would like guidelines on this topic.

 6. golden goose

  I wish to voice my respect for your kindness in support of men who have the need for assistance with the topic. Your special dedication to getting the solution all through turned out to be unbelievably advantageous and has usually helped people just like me to reach their dreams. Your entire important useful information means this much a person like me and further more to my peers. Thanks a lot; from all of us.

 7. kobe byrant shoes

  I in addition to my pals appeared to be analyzing the great secrets and techniques located on your site and quickly I got a terrible feeling I had not thanked the web site owner for those tips. All of the young boys came certainly thrilled to read all of them and have extremely been taking pleasure in them. Thank you for truly being well helpful and also for utilizing this form of ideal tips most people are really eager to discover. My personal sincere regret for not expressing gratitude to earlier.

 8. curry shoes

  I simply desired to say thanks once more. I’m not certain the things that I would’ve accomplished without the tactics revealed by you concerning my industry. It had become an absolute alarming crisis for me personally, however , observing the expert technique you managed that forced me to jump for contentment. I am thankful for this help as well as hope you recognize what an amazing job you happen to be carrying out teaching people through your blog. I am certain you haven’t come across all of us.

 9. longchamp

  My wife and i ended up being so comfortable when Edward could finish up his investigations while using the precious recommendations he was given when using the web pages. It is now and again perplexing to just happen to be making a gift of strategies other folks might have been making money from. So we remember we now have the writer to be grateful to for this. All of the illustrations you made, the easy web site navigation, the friendships you assist to instill – it’s all great, and it is helping our son in addition to the family believe that that situation is enjoyable, and that is rather pressing. Thank you for all!

 10. kenzo

  I have to express my appreciation to this writer just for bailing me out of this type of dilemma. As a result of surfing around throughout the internet and getting opinions which were not productive, I believed my entire life was gone. Existing without the presence of approaches to the difficulties you have solved as a result of this post is a critical case, and those that would have adversely affected my career if I had not come across your site. Your main understanding and kindness in taking care of all the things was helpful. I’m not sure what I would have done if I had not encountered such a thing like this. I’m able to at this moment look ahead to my future. Thanks so much for the high quality and result oriented help. I won’t hesitate to endorse the sites to anyone who ought to have guide on this issue.

 11. buy stomach medications

  Thanks for your suggestions. One thing I’ve noticed is the fact that banks as well as financial institutions really know the spending routines of consumers as well as understand that many people max away their credit cards around the vacations. They sensibly take advantage of this particular fact and start flooding your own inbox as well as snail-mail box along with hundreds of 0 APR credit card offers right after the holiday season finishes. Knowing that if you’re like 98% of the American public, you’ll leap at the opportunity to consolidate credit debt and transfer balances to 0 annual percentage rates credit cards. jiiihkm https://stomachmedi.com – stomach threatment

 12. buy osteoporosis drugs over the counter

  I figured out more interesting things on this weight-loss issue. One particular issue is a good nutrition is especially vital while dieting. A tremendous reduction in junk food, sugary food, fried foods, sweet foods, beef, and bright flour products could possibly be necessary. Possessing wastes organisms, and harmful toxins may prevent ambitions for fat-loss. While selected drugs for the short term solve the challenge, the horrible side effects are certainly not worth it, and they also never present more than a non permanent solution. It is just a known idea that 95% of diet plans fail. Many thanks for sharing your thinking on this blog site. https://osteoporosismedi.com buy osteoporosis drugs over the counter

 13. over the counter bronchitis med

  I wanted to compose a comment in order to appreciate you for all of the amazing concepts you are giving at this site. My considerable internet investigation has at the end been compensated with awesome concept to exchange with my classmates and friends. I ‘d admit that many of us readers actually are definitely endowed to dwell in a magnificent place with so many marvellous people with insightful plans. I feel rather grateful to have encountered your web site and look forward to really more enjoyable moments reading here. Thanks once again for all the details. https://bronchitismed.com buy bronchitis meds

 14. best cough medicine for bronchitis

  I simply wanted to write a small word to be able to thank you for those superb tips and hints you are showing on this website. My time consuming internet search has now been rewarded with sensible strategies to write about with my partners. I would state that that we website visitors are very lucky to live in a useful website with very many special professionals with very beneficial things. I feel very privileged to have used your entire website and look forward to tons of more pleasurable times reading here. Thanks a lot once more for everything. https://bronchitismed.com best cough medicine for bronchitis

 15. bronchitis medication

  I definitely wanted to jot down a brief message so as to express gratitude to you for all the lovely information you are placing at this website. My incredibly long internet look up has at the end of the day been honored with good facts and strategies to go over with my company. I ‘d claim that many of us site visitors actually are rather endowed to dwell in a good network with many lovely individuals with helpful methods. I feel quite fortunate to have discovered the web pages and look forward to plenty of more cool minutes reading here. Thank you again for a lot of things. https://bronchitismed.com bronchitis medication

 16. osteoporosis treatment

  I learned more new things on this weight loss issue. One issue is that good nutrition is highly vital when dieting. A huge reduction in fast foods, sugary foods, fried foods, sugary foods, red meat, and white flour products may be necessary. Holding wastes parasites, and toxins may prevent goals for losing fat. While certain drugs temporarily solve the problem, the nasty side effects are not worth it, and they never offer more than a temporary solution. It is a known fact that 95% of fad diets fail. Thanks for sharing your ideas on this blog. https://osteoporosismedi.com osteoporosis treatment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *