Stribede Legender – Per Bartram

Så er vi klar til endnu et kapitel om vores Stribede Legender. Denne gang har vi snakket med Per Bartram, der fortæller om hans tid i OB, der startede for 55 år siden.

Per Bartram har faktisk en andel i alle klubbens tre mesterskaber, da han i 1977 var med som spiller, og i 1982 var han holdleder, mens han i 1989 fungerede som manager.

Han er også den næstmest scorende spiller i OB’s historie, og interviewet med ham kommer vidt omkring, alt fra hvordan han lærte at heade, til hvordan han nærmest blev tvunget til at blive gift.


Hvordan havnede du i OB?

– Jeg havnede i OB på den måde, at jeg boede nede i Christiansgade, og jeg havde valget mellem B1909 og OB, og min far han sagde, ‘Du skal ned og starte i OB’. Så startede jeg i OB som lilleput, og det var nede i Munke Mose dengang. Vi havde ikke så mange baner dengang, der var kun Munke Mose og så Højsletten, hvor der er parkeringspladser i dag. Så fik vi nogle baner senere på Tietgens Allé, hvor vi spillede nede, og der var rigtig mange spillere. Så der startede jeg sådan set.

Hvordan var det som ung spiller at få debut for OB?

– Det var spændende, jeg var jo lige blevet færdig med at være ynglinge. Jeg kan huske, jeg kom op, og spillede min første kamp ude på stadion mod Frem, og der var jeg kun lige 18 år, så det var spændende.

– Det var simpelthen en drøm, for jeg havde jo stået der som dreng og kigget fodbold i mange år. Der cyklede vi ud på stadion, og skulle se de store kampe. Der var mange hold at se dengang, B1913, B1909, OB, og selv Odense KFUM var med dengang, så det var spændende.

Da du får fornøjelsen af Richard Møller første gang i 1964, er han en meget ung træner. Hvordan var respekten for ham?

– Den har altid været stor, for jeg så op til Richard som spiller. Jeg så ham ude på stadion, hvor han headede, som jeg ved ikke hvad, og hans tacklinger og alting. Det var en stor mand for mig at komme op og træne med. Han kom nede fra Brobyværk, hvor han var træner, kan jeg huske, og så kom han til OB, og lige siden blev han en fantastisk træner og en god ven, lige til han døde.

Var det Richard, du havde dit stærke hovedstød fra?

– Både og. Jeg boede i Christiansgade i sådan en baggård, og vi måtte ikke spille fodbold der, for vi smadrede alt for mange vinduer. Der var nogle tørrestativer, og når vi ikke måtte spille fodbold, så headede vi til hinanden fra det ene tørrestativ til det andet, og der lærte jeg det sådan det. Det var om at ramme overliggeren, og så komme frem og heade den ind. Det var faktisk der, det startede, men jeg kunne jo godt se, Richard var en dygtig header, så jeg har jo nok luret ham lidt af.

Da Richard kom til klubben, kunne man allerede der se, at der var en stor træner i støbeskeen?

Ja, det kunne vi. Ingen tvivl om det. Han var helt fantastisk.

Efter et par bløde sæsoner rykkede vi op i 1966. Hvordan oplevede du det?

– Det var fantastisk for os at rykke op, for da jeg startede som senior, lå vi i bunden af 2. division. Så fik vi Richard, og så gik vi stille og roligt op. Det var spændende, for vi var faktisk lige ved at ryge ud af 2. division dengang. Så langt var vi nede, men vi kom heldigvis deropad.

Efter oprykningen tager du så til Skotland. Hvordan kan det være, når der var udsigt til 1. division med OB?

– Det var faktisk også helt tilfældigt. Jeg spillede et indendørsstævne, som vi gjorde hvert år nede i Fyns Forum, og efter det fik jeg en henvendelse fra Skotland. På det tidspunkt i den klub, jeg røg over til, Greenock Morton, der var faktisk mange danske spillere. Der var mange danskere i Skotland, det var meget almindeligt, at man tog derover. Jeg havde Richard med til Skotland for at lave min kontrakt. Vi fløj derover sammen, og han var ked af at miste mig, for nu skulle vi jo i 1. division, og det havde da også været spændende for mig, men det er svært, når man lige pludselig får et tilbud. Men Richard og jeg fik i hvert fald lavet en pæn kontrakt med Greenock Morton, og så blev jeg derovre.

– Jeg havde en pragtfuld tid i Skotland. Jeg var altid glad for at komme der, og jeg kommer derover stadigvæk. Når jeg går ind på en pub, kan de stadig huske mig fra 30-40 år siden, så der er altid mange gratis pints.

– I Skotland spillede jeg min sidste kamp mod Celtic, der lige havde vundet Europa Cuppen. Vi spillede på deres bane, og de havde sat et skab på banen, hvor alle deres pokaler stod i. De havde vundet hele lortet, Europa Cuppen, Skotsk mester og alt det der, og kampen blev 10 minutter forsinket. Da vi kom ind, var vi lidt halvsure, men jeg var så heldig, at indenfor 10 minutter havde jeg scoret tre mål. Mod Celtic, der havde vundet hele lortet derovre. Den kamp betød åbenbart så meget for mig, at jeg bagefter blev solgt til Crystal Palace i England. Så vi flyttede til England, og jeg spillede der i et par år. Det var også spændende at komme over og spille i den engelske liga, og man kan sige, at da jeg var derovre, var britisk fodbold verdens bedste. De havde lige vundet VM i 1966, Celtic vandt Europa Cuppen i 1967, og Manchester United vandt den i 1968, så britisk fodbold havde aldrig været bedre end dengang, hvor jeg var der. Det var spændende at møde alle de der koryfæer, det var en rigtig god tid.

– Jeg har lige en sjov historie, der er værd at nævne. Min kone og jeg boede sammen i London, da jeg spillede i Crystal Palace, og lige efter sommerferien blev jeg kaldt op på managerens kontor. Han havde hørt, jeg boede sammen med en pige, og den gik ikke, sagde han. Så kiggede han i sin kalender, og sagde ‘ Vi spiller mod Nottingham Forest dér, og vi spiller mod Leeds dér. Du skal gifte dig, og det skal være den 19. oktober’. Så det var bare værsgo at blive gift, og det skulle bare være den 19. oktober. Det skulle være en søndag, for vi spillede jo om lørdagen. Men hvem fanden holder bryllup på en søndag i England? Dengang var det jo et lukket land om søndagen, men vi blev da gift, og det har holdt ved. Vi har guldbryllup næste år, så det kan vi da takke manageren for.

I 1971 vender du så hjem til OB. Hvordan var det?

– Det var dejligt at komme hjem og spille igen. Vi flyttede jo hjem, og det var rart.

Da du kommer hjem til OB, er Jack Johnson træner. Hvordan oplever du ham?

– Nu kendte jeg ham lidt i forvejen, fordi han havde været ovre og besøge os i Skotland nogle gange. Han var en speciel træner, men jeg kunne egentlig godt lige ham. Han havde sine metoder, som ikke altid var helt så sjove, det var noget med, når træningen var overstået, så skulle vi løbe rundt om banen, når det var halvmørkt, så nogle gange gemte vi os omme bag et skydebræt.

– Han nåede ikke så meget med OB, men han var dygtig, og jeg så op til ham, da han trænede B1913 i sin tid. De var jo lige ved at blive danske mestre. De blev nummer 2 et par år i træk. Det tyder jo på, han havde nogle spillere, der kunne lide at arbejde med ham.

I 1972 bliver Lille Kaj træner. Hvad var forskellen på ham og Jack?

– Det var jo ligesom nat og dag. Lille Kaj var simpelthen alletiders. Jeg havde ham også som ynglinge, og derfor kendte vi jo Lille Kaj. Det var også ham, der førte os til pokalfinalen i 1974, og jeg kunne godt lide ham. Han vidste, hvad han snakkede om, han var jo en dygtig fodboldspiller, da han selv spillede. Han kunne nogle finter, som ingen andre kunne. Det var spændende. Det var fodbold. Vi havde altid en bold med. Det var lige stik modsat af Jack.

Vi spiller klubbens første pokalfinale i 1974. Hvor stor var den oplevelse for dig, selvom vi taber 2-5?

– Det var en fantastisk stor oplevelse. Det var den gamle idrætspark, og vi spillede mod Vanløse, der var et rigtig godt hold på det tidspunkt. Vi førte egentlig 2-1, og kunne også have kommet foran med 3-1, men det gjorde vi så ikke. Der havde vi en målmand, der måske ikke lige tog med hænder i den kamp, men lad nu det ligge.

Du blev kåret som pokalfighter..

– Ja, det gjorde jeg, og det var jo stort. Jeg fik sådan en lille pokal overrakt af Gunnar Nu Hansen, så det var jo meget sjovt.

I 1975 får du så fornøjelsen af Richard Møller for anden gang. Var det i en mere moden udgave?

– Det var det. Richard blev bedre år for år. Han blev dygtigere, tog flere kurser, og han havde også noget med ungdomslandsholdet at gøre. Så jo, det var det.

Med Richard rykker vi op i første hug. Hvordan var den oplevelse?

– Det var helt fantastisk. Det var rigtig dejligt.

Det var jo anden gang, du var med til en oprykning. Var der forskel på dem?

– Ja, det var der. Første gang var vi lidt umodne, kan man sige, men anden gang var vi et hold, der havde spillet sammen i nogle år, og vi kendte hinanden ud og ind. Der stod vi stærkere, og det var en fornøjelse.

I 1976 bliver vi så nummer 5 i 1. division. Havde du forventet, at vi ville klare det så godt?

– Nej, det havde jeg sådan set ikke, men vi spillede faktisk rimelig godt på det tidspunkt. Vi var på vej i den rigtige retning, kunne man se.

Kunne du se, der var noget større i vente?

– Ja, det kunne vi næsten allesammen, og derfor holdte vi sammen. Richard var god til at føre os videre og få os i god træning, så jeg kunne se, der var et eller andet på vej.

I 1977 vinder OB klubbens første mesterskab. Hvordan var det at være en del af det legendariske hold?

– Det var fantastisk. Det var sådan set min sidste sæson, og jeg blev jo båret rundt i guldstol og alt muligt, fordi det var min sidste kamp. Det var virkelig spændende.

– Den første medalje jeg fik, var jo sølvmedaljen i pokalfinalen i 1974, og så fik jeg guldmedaljen i 1977. Det var stort, simpelthen.

Sammen med Allan Hansen og Johnny Andersen dannede du en dynamisk trio. Hvordan var de to at spille sammen med?

– Det var virkelig godt. Johnny var sådan en høj speciel type, og han kunne nærmest bukke sig gennem det hele, og Allan lå lige bagved, og kunne skyde på mål, når chancen bød sid. Vi spillede rigtig godt sammen.

I de sidste seks kampe i 1977, er der gensyn med Mogens Therkildsen. Hvordan var det at have ham på holdet?

– Det var jo fantastisk. Mogens og jeg har jo kendt hinanden i mange år, og vi kendte jo hinandens jokes, så det kunne vi godt hygge os med.

Hvilken følelse stod du med i kroppen, da du fik guldmedaljen om halsen?

– Det var helt enormt. Det havde jeg aldrig drømt om. OB var jo ikke den klub, der vandt mange guldmedaljer. Klubben havde vundet en bronzemedalje, da jeg var dreng, men ellers havde de jo ikke vundet noget som helst.

Du stoppede i OB efter mesterskabet. Hvorfor valgte du det?

– Det var pga. min alder, synes jeg. Det var noget, jeg havde gjort helt klart, at det var min sidste sæson. Set i bakspejlet kunne jeg måske nok have klemt en sæson mere ud af mig. Jeg nåede ikke at spille Europa Cup, så det var lidt ærgerligt. Men jeg havde gjort op med mig selv, at jeg stoppede efter 77, så det var bedre at stoppe på toppen, kan man sige. Man plejer jo ikke at blive bedre, når man bliver ældre.

– Det fristede da, når jeg stod ude på stadion, og så dem spille Europa Cup. Det kunne jeg da godt have tænkt mig, men sådan skulle det ikke være.

– Jeg tror egentlig godt, jeg kunne have taget én sæson mere. Men hvornår skal den sidste sæson være? Jeg synes, det var dejligt at stoppe med en guldmedalje i 77, og jeg havde slet ikke set så langt frem, at der ville være Europa Cup.

Du scorede 123 mål i din karriere i OB. Ærgrer det dig at Allan Hansen scorede 130, og blev den mest scorende i klubbens historie foran dig?

– Nej, det gør det ikke. Jeg tænker, at jeg har spillet 4,5 sæson mindre end Allan Hansen, hvor jeg var i udlandet, så jeg havde jo nok nået det på et tidspunkt. Hvis man regner det ud pr. kamp, er mit målsnit da bedre end hans.

– Jeg under da helt klart Allan topscorerværdigheden, men jeg havde nok kunne have nået at score de 7-8 mål på 4,5 år, det lavede jeg jo normalt på en halvsæson. Det ærgrer mig overhovedet ikke. Det fortjener han sgu Allan.

Du var manager i klubbens seneste mesterskab i 1989. Hvordan var det at opleve et mesterskab fra den anden side af kridtstregen?

– Det var da helt spændende, det var det. Jeg var jo også holdleder i 1982, hvor vi også blev mestre. Der var jeg holdleder sammen med Birkholm. I 1989 var jeg så forretningsfører, så jeg har faktisk været med i alle tre mesterskaber på den ene eller den anden facon.

I 1989 er der endnu et gensyn med din tidligere holdkammerat, Mogens Therkildsen, da han bliver målmandstræner. Hvordan var det at arbejde sammen udenfor banen?

– Mogens er jo en fantastisk mand. Han kunne jo sine ting, så det gik rigtig fint.

Da vi snakkede med Mogens Therkildsen, fortalte han os, at han ikke var med til mesterskabsfesten i 1989. Glemte du at invitere ham?

– Det kan da godt være. Det er da meget tænkeligt, han spillede da heller ikke dengang. Det kan jeg slet ikke huske. Han kunne ellers godt lide en god fest. Han kunne altid en god vittighed, så vi lå døde af grin.

Ser du stadig nogle af de gamle drenge fra 77?

– Nej, det er meget lidt. Vi bliver jo ældre og sådan noget. Det gør jeg næsten ikke.

– Jeg kommer heller ikke i Ådalen, jeg kender jo ikke nogen dernede. Hvis jeg skal være helt ærlig, så kender jeg jo ikke spillerne. Træneren kender jeg heller ikke. Derimod kendte jeg mere hans far, ham har jeg spillet mod. Han hed Erik Nielsen, og ham og jeg kæmpede om at blive topscorer i 2. division.

Hvordan og hvor meget følger du OB i dag?

– Det gør jeg meget. Det er bare på TV. Jeg ser alle deres kampe på TV.

Hvad med stadion?

– Jeg har jo ikke noget kort. Jeg fik et kort nede fra OB, og det var et kort, der betød, at jeg kunne stå og finde en ledig siddeplads, hvis der var nogen, og det gad jeg altså ikke, så det sendte jeg retur til dem. Jeg ville da ikke gå derud, uden at vide om der var et sted at sidde. Det kan da ikke være rigtigt.

– Jeg ser alt i TV. Jeg følger med, og læser om det og alt muligt. Det gør jeg.

 

 

133 Replies to “Stribede Legender – Per Bartram”

 1. curry 7

  I precisely wished to say thanks again. I do not know the things that I could possibly have sorted out in the absence of these tips shown by you concerning that topic. Previously it was an absolute fearsome matter in my view, however , spending time with a new skilled way you processed the issue took me to cry with joy. Now i am thankful for your information and even pray you comprehend what an amazing job you are always providing educating others with the aid of your webblog. Most likely you’ve never encountered any of us.

 2. supreme new york

  I want to show some appreciation to the writer just for bailing me out of this issue. Just after researching through the world-wide-web and getting suggestions which were not helpful, I believed my entire life was gone. Living devoid of the solutions to the issues you have solved by way of your main write-up is a serious case, as well as the kind that might have negatively damaged my entire career if I hadn’t encountered the blog. Your personal natural talent and kindness in dealing with everything was invaluable. I don’t know what I would’ve done if I had not discovered such a point like this. It’s possible to at this point look forward to my future. Thanks a lot very much for the professional and result oriented help. I won’t hesitate to endorse your web blog to any individual who would like guide on this issue.

 3. yeezy 350

  A lot of thanks for your whole hard work on this site. Debby take interest in doing research and it’s really easy to understand why. Many of us notice all relating to the compelling way you give important ideas via this web blog and as well foster response from other people on this matter while our own child is becoming educated a lot. Have fun with the rest of the year. Your carrying out a great job.

 4. supreme hoodie

  Needed to compose you one tiny note in order to thank you very much the moment again with the pleasing tips you have provided above. This has been certainly seriously open-handed with people like you to convey unreservedly exactly what a few individuals would’ve supplied as an e-book to earn some money for themselves, principally considering the fact that you could have tried it if you ever decided. These concepts as well worked to be a fantastic way to realize that some people have similar eagerness much like mine to understand whole lot more in regard to this problem. I’m sure there are many more fun occasions ahead for those who read carefully your site.

 5. moncler

  I must show my thanks to the writer just for bailing me out of this circumstance. After surfing around through the the web and getting basics which were not helpful, I was thinking my entire life was over. Being alive minus the solutions to the difficulties you’ve sorted out all through your main site is a crucial case, and the kind which might have badly damaged my career if I hadn’t come across the website. Your own training and kindness in playing with the whole thing was valuable. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a stuff like this. I can also at this point look forward to my future. Thanks a lot very much for the specialized and effective guide. I will not think twice to propose the blog to anyone who would like guidelines on this topic.

 6. golden goose

  I wish to voice my respect for your kindness in support of men who have the need for assistance with the topic. Your special dedication to getting the solution all through turned out to be unbelievably advantageous and has usually helped people just like me to reach their dreams. Your entire important useful information means this much a person like me and further more to my peers. Thanks a lot; from all of us.

 7. kobe byrant shoes

  I in addition to my pals appeared to be analyzing the great secrets and techniques located on your site and quickly I got a terrible feeling I had not thanked the web site owner for those tips. All of the young boys came certainly thrilled to read all of them and have extremely been taking pleasure in them. Thank you for truly being well helpful and also for utilizing this form of ideal tips most people are really eager to discover. My personal sincere regret for not expressing gratitude to earlier.

 8. curry shoes

  I simply desired to say thanks once more. I’m not certain the things that I would’ve accomplished without the tactics revealed by you concerning my industry. It had become an absolute alarming crisis for me personally, however , observing the expert technique you managed that forced me to jump for contentment. I am thankful for this help as well as hope you recognize what an amazing job you happen to be carrying out teaching people through your blog. I am certain you haven’t come across all of us.

 9. longchamp

  My wife and i ended up being so comfortable when Edward could finish up his investigations while using the precious recommendations he was given when using the web pages. It is now and again perplexing to just happen to be making a gift of strategies other folks might have been making money from. So we remember we now have the writer to be grateful to for this. All of the illustrations you made, the easy web site navigation, the friendships you assist to instill – it’s all great, and it is helping our son in addition to the family believe that that situation is enjoyable, and that is rather pressing. Thank you for all!

 10. kenzo

  I have to express my appreciation to this writer just for bailing me out of this type of dilemma. As a result of surfing around throughout the internet and getting opinions which were not productive, I believed my entire life was gone. Existing without the presence of approaches to the difficulties you have solved as a result of this post is a critical case, and those that would have adversely affected my career if I had not come across your site. Your main understanding and kindness in taking care of all the things was helpful. I’m not sure what I would have done if I had not encountered such a thing like this. I’m able to at this moment look ahead to my future. Thanks so much for the high quality and result oriented help. I won’t hesitate to endorse the sites to anyone who ought to have guide on this issue.

 11. buy stomach medications

  Thanks for your suggestions. One thing I’ve noticed is the fact that banks as well as financial institutions really know the spending routines of consumers as well as understand that many people max away their credit cards around the vacations. They sensibly take advantage of this particular fact and start flooding your own inbox as well as snail-mail box along with hundreds of 0 APR credit card offers right after the holiday season finishes. Knowing that if you’re like 98% of the American public, you’ll leap at the opportunity to consolidate credit debt and transfer balances to 0 annual percentage rates credit cards. jiiihkm https://stomachmedi.com – stomach threatment

 12. buy osteoporosis drugs over the counter

  I figured out more interesting things on this weight-loss issue. One particular issue is a good nutrition is especially vital while dieting. A tremendous reduction in junk food, sugary food, fried foods, sweet foods, beef, and bright flour products could possibly be necessary. Possessing wastes organisms, and harmful toxins may prevent ambitions for fat-loss. While selected drugs for the short term solve the challenge, the horrible side effects are certainly not worth it, and they also never present more than a non permanent solution. It is just a known idea that 95% of diet plans fail. Many thanks for sharing your thinking on this blog site. https://osteoporosismedi.com buy osteoporosis drugs over the counter

 13. over the counter bronchitis med

  I wanted to compose a comment in order to appreciate you for all of the amazing concepts you are giving at this site. My considerable internet investigation has at the end been compensated with awesome concept to exchange with my classmates and friends. I ‘d admit that many of us readers actually are definitely endowed to dwell in a magnificent place with so many marvellous people with insightful plans. I feel rather grateful to have encountered your web site and look forward to really more enjoyable moments reading here. Thanks once again for all the details. https://bronchitismed.com buy bronchitis meds

 14. best cough medicine for bronchitis

  I simply wanted to write a small word to be able to thank you for those superb tips and hints you are showing on this website. My time consuming internet search has now been rewarded with sensible strategies to write about with my partners. I would state that that we website visitors are very lucky to live in a useful website with very many special professionals with very beneficial things. I feel very privileged to have used your entire website and look forward to tons of more pleasurable times reading here. Thanks a lot once more for everything. https://bronchitismed.com best cough medicine for bronchitis

 15. bronchitis medication

  I definitely wanted to jot down a brief message so as to express gratitude to you for all the lovely information you are placing at this website. My incredibly long internet look up has at the end of the day been honored with good facts and strategies to go over with my company. I ‘d claim that many of us site visitors actually are rather endowed to dwell in a good network with many lovely individuals with helpful methods. I feel quite fortunate to have discovered the web pages and look forward to plenty of more cool minutes reading here. Thank you again for a lot of things. https://bronchitismed.com bronchitis medication

 16. osteoporosis treatment

  I learned more new things on this weight loss issue. One issue is that good nutrition is highly vital when dieting. A huge reduction in fast foods, sugary foods, fried foods, sugary foods, red meat, and white flour products may be necessary. Holding wastes parasites, and toxins may prevent goals for losing fat. While certain drugs temporarily solve the problem, the nasty side effects are not worth it, and they never offer more than a temporary solution. It is a known fact that 95% of fad diets fail. Thanks for sharing your ideas on this blog. https://osteoporosismedi.com osteoporosis treatment

 17. termometry lekarskie

  Dzięki za przydatnych informacji na temat naprawy kredytu na temat twojego sieci -teren. To, co chciałbym zaoferować jako rada ludziom będzie zrezygnować z a mentalności kupią w tej chwili i spłać później. as be a as be a} społeczeństwo {my|my wszyscy|my wszyscy|wielu z nas|większość z nas|większość ludzi} ma tendencję do {robienia tego|robienia tamtego|próbowania tego|zdarzyć się|powtórz to} dla wielu {rzeczy|problemów|czynników}. Obejmuje to {wakacje|wakacje|wypady|wyjazdy wakacyjne|wycieczki|rodzinne wakacje}, meble, {i|jak również|a także|wraz z|oprócz|plus} przedmiotów {chcemy|chcielibyśmy|życzymy|chcielibyśmy|naprawdę chcielibyśmy to mieć}. Jednak {musisz|musisz|powinieneś|powinieneś chcieć|wskazane jest, aby|musisz} oddzielić {swoje|swoje|to|twoje obecne|swoje|osoby} chcą {od wszystkich|z potrzeb|z}. {Kiedy jesteś|Kiedy jesteś|Kiedy jesteś|Jeśli jesteś|Tak długo, jak jesteś|Kiedy} pracujesz, aby {poprawić swój kredyt|poprawić swoją zdolność kredytową|zwiększyć swój kredyt|zwiększyć swój kredyt|podnieś swój ranking kredytowy|popraw swój kredyt} wynik {musisz zrobić|zrobić|faktycznie potrzebujesz|naprawdę musisz} dokonać kilku {poświęceń|kompromisów}. Na przykład {możesz|możesz|możesz|możesz|będziesz mógł|| możesz|prawdopodobnie możesz} robić zakupy online {aby zaoszczędzić pieniądze|aby zaoszczędzić pieniądze|aby zaoszczędzić} lub {możesz przejść do|może się zwrócić|może odwiedzić|może obejrzeć|może sprawdzić|może kliknąć} używane {sklepy|sklepy|detaliści|sprzedawcy|punkty sprzedaży|dostawcy} zamiast {drogie|drogie|drogie|drogie|drogie|drogich} domów towarowych {dla|w odniesieniu do|dotyczących|odnoszących się do|przeznaczonych dla|do zdobycia} odzieży {termometr bezdotykowy|termometry bezdotykowe|termometry bezdotykowe ranking|termometr do czoła|termometry do czoła|termometr bezkontaktowy|termometry bezkontaktowe|termometr koronawirus|termometr|termometr na podczerwień|termometry na podczerwień|termometr lekarski|termometry lekarskie|szybki termometr medyczny|szybkie termometry medyczne}.

 18. strzykawka

  Dzięki za wskazówek dotyczących naprawy kredytu na temat tego blogu. Rzeczy i chciałbym rada ludziom byłoby, aby zrezygnować z rzeczywistej mentalności że będą teraz i wypłać później. Like a as be a} społeczeństwo {my|my wszyscy|my wszyscy|wielu z nas|większość z nas|większość ludzi} ma tendencję do {robienia tego|robienia tamtego|próbowania tego|zdarzyć się|powtórz to} dla wielu {rzeczy|problemów|czynników}. Obejmuje to {wakacje|wakacje|wypady|wyjazdy wakacyjne|wycieczki|rodzinne wakacje}, meble, {i|jak również|a także|wraz z|oprócz|plus} przedmiotów {chcemy|chcielibyśmy|życzymy|chcielibyśmy|naprawdę chcielibyśmy to mieć}. Jednak {musisz|musisz|powinieneś|powinieneś chcieć|wskazane jest, aby|musisz} oddzielić {swoje|swoje|to|twoje obecne|swoje|osoby} chcą {od wszystkich|z potrzeb|z}. {Kiedy jesteś|Kiedy jesteś|Kiedy jesteś|Jeśli jesteś|Tak długo, jak jesteś|Kiedy} pracujesz, aby {poprawić swój kredyt|poprawić swoją zdolność kredytową|zwiększyć swój kredyt|zwiększyć swój kredyt|podnieś swój ranking kredytowy|popraw swój kredyt} wynik {musisz zrobić|zrobić|faktycznie potrzebujesz|naprawdę musisz} dokonać kilku {poświęceń|kompromisów}. Na przykład {możesz|możesz|możesz|możesz|będziesz mógł|| możesz|prawdopodobnie możesz} robić zakupy online {aby zaoszczędzić pieniądze|aby zaoszczędzić pieniądze|aby zaoszczędzić} lub {możesz przejść do|może się zwrócić|może odwiedzić|może obejrzeć|może sprawdzić|może kliknąć} używane {sklepy|sklepy|detaliści|sprzedawcy|punkty sprzedaży|dostawcy} zamiast {drogie|drogie|drogie|drogie|drogie|drogich} domów towarowych {dla|w odniesieniu do|dotyczących|odnoszących się do|przeznaczonych dla|do zdobycia} odzieży {strzykawki insulinowe 1ml|strzykawki tuberkulinowe|strzykawki|strzykawka|strzykawki insulinowe|strzykawki do insuliny|strzykawki trzyczęściowe tuberkulinowe|strzykawka tuberkulinowa|strzykawka insulinowa|strzykawka do insuliny|strzykawka trzyczęściowe tuberkulinowa}.

 19. https://spaceporn.mobi/categories/blondinki

  Молоденькие и конечно же взрослые
  девушки вполне никак не видят абсолютно
  ни какой границы. Эти девушки
  имеют все шансы пососать приборы полюбившихся мужчин откровенно
  на публике. Подобные милашки вставляют члены предельно поглубже в ротики,
  а после этого с удовольствием принимают аппетитную сперму.
  Темноволосые и белокурые девушки снимают нижнее белье
  рядом с фотокамерой в пользу того чтобы
  потрахаться в ароматные промежности
  и также тугие попки. Этот контент заводит нимало отнюдь не меньше нежели видеоматериалы.

  Убедиться в этом деле лично вы можете прямо в данный момент.
  Зарубежное и продемонстрирует всем вам,
  что на самом деле настоящий сильный
  разврат. Не пропустите удобный случай
  настигнуть настоящий кайф и вздрочнуть свой
  писюн.

 20. 키스방

  Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 21. supreme clothing

  I wish to voice my affection for your generosity in support of men and women who need assistance with that subject. Your very own dedication to passing the message across has been wonderfully significant and has in every case permitted others just like me to attain their objectives. The warm and friendly facts denotes a lot to me and far more to my office workers. Regards; from all of us.

 22. off white hoodie

  I wanted to send a simple word to be able to appreciate you for those splendid hints you are giving out here. My incredibly long internet investigation has at the end been rewarded with reputable content to share with my friends. I would assert that many of us visitors are quite lucky to live in a fabulous network with so many awesome individuals with useful concepts. I feel truly grateful to have discovered your web page and look forward to tons of more exciting moments reading here. Thank you once again for all the details.

 23. supreme clothing

  I together with my guys appeared to be examining the good ideas found on the website and so before long got a horrible suspicion I never thanked the web site owner for them. The young men became as a result joyful to learn all of them and have now in truth been enjoying those things. Many thanks for genuinely really helpful and then for finding these kinds of extraordinary guides most people are really desirous to understand about. My honest regret for not expressing gratitude to earlier.

 24. yeezy sneakers

  I want to get across my admiration for your kind-heartedness in support of women who must have help on the idea. Your special commitment to passing the solution all over had become exceptionally insightful and have usually made people like me to reach their ambitions. Your amazing important guide denotes this much to me and even further to my fellow workers. Best wishes; from each one of us.

 25. jordan shoes

  I enjoy you because of all of your efforts on this blog. Gloria take interest in working on research and it’s really simple to grasp why. My partner and i hear all about the lively ways you render both useful and interesting suggestions via this website and therefore increase contribution from other individuals about this subject matter then my child is really studying a whole lot. Enjoy the remaining portion of the year. You have been conducting a terrific job.

 26. golden goose

  I happen to be commenting to make you understand of the magnificent encounter my cousin’s princess experienced reading through your web page. She discovered so many issues, which include what it’s like to possess an ideal giving style to make many people clearly understand certain grueling subject matter. You actually surpassed my desires. Many thanks for displaying such useful, healthy, explanatory as well as unique tips about your topic to Julie.

 27. kyrie shoes

  I definitely wanted to compose a comment so as to thank you for some of the nice ways you are placing here. My prolonged internet investigation has at the end been compensated with extremely good insight to write about with my two friends. I ‘d express that most of us site visitors are very fortunate to dwell in a fine place with very many wonderful professionals with great basics. I feel really fortunate to have come across the webpage and look forward to really more entertaining times reading here. Thank you again for everything.

 28. кликай и переходи на сайт

  Отклик на таковой вопрос показался крайне обычным:
  действительно же, на том web-сайте, какой дает это конечно сделать.

  Как правило все поистине несложно с этой стороны так же гораздо затруднительнее, нежели показалось
  бы, с другой.
  Предварительно только нужно
  делать выбор web-страницы начиная с превосходной подборкой
  порнороликов – перечисленное даст шанс
  каждый раз разбирать те видеороликов, точто вводит в возбуждение и далее которое-нибудь
  не терпится обозреть. В таком случае что когда на сайте всего-лишь один или два десятков видео роликов, в таком случае скорее всего-лишь на
  долгий срок этого никак
  не достаточно.
  Кроме того безмерно имеет большое значение наблюдать данные апдейтов – они обязаны существовать довольно ускоренными, в
  совершенстве – каждодневными.
  Подобное обеспечивает юзеру милый досуг да и рассказывает
  о этом, что верхи ресурса действительно о нем беспокоится, как будто хлопочет и конечно о имеющихся юзерах.

  Точно также, подбирая, где глядеть порно он-лайн, необходимо обращать внимание и конечно дополнительно на жанровое разнообразие.
  Это в целом все-таки абсолютно не частная подборка,
  таким образом что в тех
  местах призвано стать
  выставлено все, что едва сможете для себя представить – и, само собой разумеется же, то, что изобразить бесполезно.

  кликай и переходи на сайт

 29. off white outlet

  Thanks so much for providing individuals with an extraordinarily pleasant opportunity to check tips from this blog. It is usually so terrific and also stuffed with a great time for me and my office peers to search your site particularly thrice a week to learn the newest guidance you have. And indeed, I’m always motivated considering the extraordinary ideas you give. Certain 1 points in this posting are really the finest I’ve had.

 30. jordan 1

  My spouse and i got absolutely more than happy when Peter could finish up his web research via the precious recommendations he grabbed from your own site. It is now and again perplexing to simply choose to be freely giving secrets and techniques that many some other people may have been trying to sell. So we realize we have the blog owner to appreciate because of that. The entire illustrations you’ve made, the straightforward site navigation, the relationships your site help instill – it is all superb, and it’s really making our son and our family know that that article is exciting, and that is extremely essential. Many thanks for everything!

 31. yeezy 380

  Thank you for all of the hard work on this blog. Ellie takes pleasure in setting aside time for internet research and it’s easy to see why. All of us learn all relating to the compelling tactic you render good things by means of your website and as well invigorate response from other ones on this point so our own girl is always learning so much. Take advantage of the remaining portion of the year. You are carrying out a superb job.

 32. kobe sneakers

  My spouse and i ended up being very glad when Chris could do his preliminary research through the ideas he gained out of the blog. It is now and again perplexing to simply possibly be handing out things men and women have been making money from. And now we do know we have the blog owner to thank for this. All of the illustrations you’ve made, the simple blog menu, the friendships you give support to create – it is most remarkable, and it’s really aiding our son in addition to us do think this subject is amusing, and that is extremely important. Thanks for all the pieces!

 33. steph curry shoes

  I as well as my friends were found to be analyzing the good helpful tips on the blog and quickly I got a terrible feeling I never expressed respect to you for those techniques. My boys ended up as a consequence excited to read through all of them and have quite simply been making the most of those things. Thank you for actually being quite helpful as well as for going for this kind of awesome ideas most people are really desirous to know about. Our honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

 34. 100% real jordans for cheap

  I happen to be writing to let you understand of the amazing encounter my wife’s princess developed browsing your blog. She learned a good number of pieces, with the inclusion of how it is like to have an incredible teaching style to get most people with ease master specified multifaceted subject areas. You really did more than our desires. Thank you for presenting those informative, healthy, explanatory and as well as unique thoughts on your topic to Julie.

 35. golden goose shoes

  I’m just writing to let you be aware of what a incredible experience my friend’s princess had visiting yuor web blog. She picked up a wide variety of pieces, most notably how it is like to possess an amazing teaching style to make many people without difficulty fully grasp a number of specialized things. You really did more than visitors’ expectations. Thanks for producing those informative, trusted, revealing and also fun tips on your topic to Kate.

 36. air jordan

  Thank you a lot for providing individuals with an extraordinarily wonderful possiblity to discover important secrets from this web site. It can be very great plus full of a great time for me and my office co-workers to visit the blog more than three times per week to learn the new items you will have. Not to mention, I am usually amazed for the astounding solutions you give. Some 4 ideas in this posting are essentially the most effective we have ever had.

 37. jordan 13

  I simply wanted to thank you very much once more. I am not sure the things that I could possibly have gone through in the absence of the type of strategies provided by you over such theme. It was actually a real scary circumstance in my view, but taking note of your specialized way you solved it forced me to jump for fulfillment. I am thankful for your advice and thus sincerely hope you really know what a powerful job you happen to be carrying out training men and women via your website. Probably you’ve never come across all of us.

 38. air jordan

  I together with my buddies have already been reading through the excellent procedures located on your website then all of a sudden got a horrible suspicion I never thanked the web site owner for them. All the men are actually totally stimulated to see all of them and now have in truth been taking advantage of these things. Appreciation for getting simply accommodating as well as for going for such incredible subject areas millions of individuals are really needing to know about. My personal sincere regret for not expressing gratitude to sooner.

 39. yeezy 700

  I have to voice my love for your kindness giving support to individuals who really need assistance with this particular concern. Your personal commitment to passing the solution around ended up being certainly interesting and have surely permitted professionals just like me to achieve their ambitions. Your own interesting recommendations implies a great deal to me and substantially more to my office colleagues. Thanks a ton; from everyone of us.

 40. golden goose sneakers

  I simply wanted to type a quick note to say thanks to you for some of the stunning solutions you are sharing at this site. My prolonged internet search has at the end been recognized with beneficial facts and techniques to go over with my pals. I would assert that most of us website visitors are very much lucky to exist in a notable site with many outstanding professionals with interesting advice. I feel pretty grateful to have seen your entire website page and look forward to some more excellent times reading here. Thanks a lot once again for all the details.

 41. paul george shoes

  My husband and i were quite ecstatic when John could deal with his survey from the precious recommendations he grabbed through the web page. It is now and again perplexing to just choose to be giving away helpful tips that many people might have been making money from. And now we figure out we have the website owner to be grateful to for that. These explanations you have made, the simple blog navigation, the friendships you aid to promote – it’s got everything amazing, and it’s really facilitating our son in addition to the family imagine that the matter is brilliant, which is really vital. Many thanks for the whole lot!

 42. stone island

  I am glad for commenting to make you understand what a superb encounter my cousin’s girl enjoyed reading through your web site. She figured out some issues, which include how it is like to possess a great helping mindset to let most people effortlessly grasp specified hard to do topics. You undoubtedly did more than our own desires. Thanks for rendering the great, safe, edifying and also easy guidance on that topic to Evelyn.

 43. supreme sweatshirt

  Thanks for all your hard work on this web site. My mom really loves getting into investigations and it is easy to see why. We all know all relating to the lively manner you convey simple secrets on the blog and even strongly encourage contribution from visitors about this situation so our own princess is now being taught so much. Have fun with the remaining portion of the year. You’re doing a very good job.

 44. yeezy 500

  I wish to show appreciation to the writer for rescuing me from this particular instance. Because of searching throughout the internet and coming across proposals which are not beneficial, I figured my life was well over. Being alive without the approaches to the difficulties you have resolved by way of your entire article content is a crucial case, as well as the kind that would have in a wrong way affected my career if I hadn’t noticed your blog. Your main know-how and kindness in controlling everything was vital. I am not sure what I would’ve done if I had not come across such a step like this. I can also now look forward to my future. Thank you so much for this high quality and amazing help. I won’t hesitate to propose the blog to any person who desires direction on this topic.

 45. bape

  My husband and i ended up being so peaceful when Louis could deal with his homework with the precious recommendations he gained through the weblog. It’s not at all simplistic to simply happen to be offering solutions which usually some people could have been selling. And we all consider we have the writer to be grateful to for that. The explanations you have made, the easy web site menu, the relationships you can help promote – it is mostly impressive, and it’s really letting our son and the family feel that this subject matter is exciting, and that is rather important. Thank you for the whole lot!

 46. jordan 11

  I precisely needed to appreciate you once more. I’m not certain the things I could possibly have undertaken in the absence of the entire recommendations provided by you concerning this concern. This was a real hard scenario for me, nevertheless seeing the very skilled fashion you solved that made me to jump over joy. I’m happy for the information and then expect you know what a great job you have been accomplishing instructing some other people through a web site. More than likely you’ve never come across any of us.

 47. jordan 12

  My husband and i were more than happy when Louis managed to deal with his web research through the entire ideas he was given out of your web pages. It’s not at all simplistic to simply happen to be giving freely facts that many a number of people might have been selling. We really keep in mind we’ve got the writer to thank for this. All the illustrations you have made, the easy blog menu, the friendships you can help engender – it’s got many excellent, and it is letting our son in addition to the family reckon that that matter is pleasurable, and that’s rather fundamental. Thank you for the whole lot!

 48. moncler outlet

  My husband and i ended up being so fortunate when Albert could carry out his survey through your ideas he got from your very own blog. It is now and again perplexing to just always be giving away information and facts which usually some others may have been selling. And we all recognize we have got the writer to be grateful to for that. The explanations you made, the easy web site navigation, the friendships you make it possible to engender – it’s got everything incredible, and it’s letting our son and us do think the subject matter is interesting, which is particularly pressing. Many thanks for the whole thing!

 49. lebron 18

  I wish to express my admiration for your kind-heartedness supporting men and women who must have assistance with that theme. Your real dedication to passing the message all around became extraordinarily productive and has continuously encouraged workers just like me to reach their desired goals. Your new useful suggestions denotes a lot a person like me and a whole lot more to my fellow workers. Thanks a ton; from all of us.

 50. supreme outlet

  I am writing to make you know what a perfect discovery our princess found viewing your web site. She came to find plenty of issues, which include what it’s like to possess an amazing helping mindset to get a number of people without hassle master various very confusing issues. You undoubtedly exceeded our expectations. Many thanks for churning out such great, trusted, informative as well as fun thoughts on the topic to Ethel.

 51. kd shoes

  I as well as my pals ended up examining the great guides from the blog while the sudden I got a horrible feeling I never thanked the blog owner for those secrets. Those young men came for that reason excited to read through them and have now extremely been having fun with them. We appreciate you getting considerably helpful as well as for picking these kinds of tremendous tips millions of individuals are really desirous to be aware of. Our own honest apologies for not expressing gratitude to you earlier.

 52. supreme t shirt

  I simply wanted to write a brief note to be able to thank you for these precious solutions you are posting on this website. My long internet look up has at the end of the day been rewarded with high-quality ideas to share with my co-workers. I would declare that we readers actually are definitely endowed to dwell in a superb community with very many brilliant individuals with great suggestions. I feel pretty grateful to have discovered the website and look forward to many more excellent moments reading here. Thanks once more for everything.

 53. kyrie 6

  I wish to point out my gratitude for your kind-heartedness supporting people who really want guidance on the area. Your personal dedication to passing the solution all through had become exceptionally practical and have always made those like me to reach their endeavors. Your amazing helpful instruction means a lot a person like me and additionally to my colleagues. Thanks a ton; from each one of us.

 54. lebron james shoes

  My husband and i got very ecstatic that Michael managed to round up his studies with the ideas he came across from your own weblog. It is now and again perplexing to just continually be giving freely instructions which others could have been trying to sell. Therefore we recognize we need the website owner to be grateful to for that. All the explanations you have made, the easy blog navigation, the relationships you help to instill – it’s all extraordinary, and it’s really facilitating our son in addition to us consider that that concept is exciting, and that is quite important. Thank you for the whole lot!

 55. yeezy

  Thank you so much for providing individuals with an extraordinarily special opportunity to read in detail from here. It is always so superb plus stuffed with a lot of fun for me personally and my office friends to visit your website no less than 3 times weekly to learn the fresh guidance you have got. Not to mention, I’m so always impressed concerning the superb pointers you serve. Selected 1 points in this post are unquestionably the finest I’ve had.

 56. nike sb

  My wife and i felt comfortable that Emmanuel managed to finish off his web research with the precious recommendations he was given out of your web pages. It’s not at all simplistic to simply choose to be offering hints which people have been making money from. We recognize we need the website owner to thank for this. The most important illustrations you’ve made, the easy blog navigation, the friendships your site give support to foster – it’s got many extraordinary, and it’s really helping our son in addition to our family understand this situation is amusing, which is certainly especially essential. Thank you for the whole lot!

 57. supreme outlet

  I wanted to type a simple word so as to say thanks to you for all of the stunning steps you are sharing here. My considerable internet investigation has at the end of the day been honored with useful knowledge to write about with my two friends. I ‘d assert that most of us website visitors actually are very endowed to be in a remarkable site with so many awesome individuals with useful ideas. I feel pretty fortunate to have seen your site and look forward to tons of more exciting times reading here. Thanks a lot once again for all the details.

 58. kd shoes

  A lot of thanks for your whole work on this website. My mom enjoys getting into investigations and it’s obvious why. Almost all hear all about the lively tactic you give good tips and tricks on this website and as well as strongly encourage contribution from others on this area so our own daughter is certainly understanding so much. Take pleasure in the rest of the year. You are conducting a splendid job.

 59. jordan shoes

  I have to get across my love for your kindness supporting all those that really want guidance on your situation. Your special commitment to getting the message across was pretty functional and has in most cases allowed those just like me to realize their goals. Your own insightful help and advice means much to me and even further to my fellow workers. Warm regards; from all of us.

 60. yeezy boost 700

  Thank you a lot for giving everyone an exceptionally wonderful possiblity to check tips from this website. It is often very beneficial and as well , stuffed with fun for me personally and my office fellow workers to search your blog at the least thrice a week to see the latest items you will have. And lastly, we’re at all times motivated concerning the special suggestions you give. Certain 2 facts on this page are easily the most effective I have ever had.

 61. lebron shoes

  Thanks so much for giving everyone such a marvellous chance to discover important secrets from here. It’s usually very amazing and also full of amusement for me personally and my office mates to visit your website a minimum of three times in one week to find out the new guidance you have. Not to mention, I’m at all times amazed with the fantastic guidelines you serve. Certain 4 points in this post are undeniably the most efficient we’ve had.

 62. goyard handbags

  I as well as my pals were actually checking the nice tips located on your website then suddenly developed a terrible feeling I never thanked the blog owner for those techniques. My young men were consequently stimulated to see them and have in effect definitely been having fun with these things. Appreciation for being considerably kind and also for making a decision on certain superior subject matter most people are really desperate to learn about. My personal honest apologies for not saying thanks to you sooner.

 63. hermes

  I together with my guys have already been studying the good advice located on the website while unexpectedly came up with a terrible feeling I never expressed respect to the website owner for those tips. Most of the women are actually totally glad to see them and have in effect in fact been tapping into them. Many thanks for turning out to be well kind as well as for picking out such useful areas most people are really wanting to learn about. My very own honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 64. curry 5 shoes

  A lot of thanks for every one of your hard work on this site. Kim delights in getting into research and it is easy to understand why. I hear all about the dynamic ways you offer simple tips and hints via the web site and as well as attract participation from other people on the theme and our simple princess is without a doubt starting to learn so much. Enjoy the remaining portion of the year. Your performing a superb job.

 65. cakhia link

  Link Coi Thẳng đá Bóng Futsal Việt Nam Vs Lebanon Vòng Chủng Loại World Cupmu vs totNếu cứ chơi như cách vừa tiêu diệt Everton cho tới 3-1 trên sảnh khách

 66. kyrie 5 shoes

  Thanks for each of your work on this blog. My daughter enjoys making time for research and it’s really obvious why. Most people know all regarding the powerful form you produce informative items through this blog and as well strongly encourage participation from other individuals on this situation then our own child is certainly discovering a whole lot. Take pleasure in the rest of the new year. You are always conducting a powerful job.

 67. supreme clothing

  I have to express my love for your kind-heartedness in support of those who must have help with this idea. Your very own dedication to getting the solution all through turned out to be surprisingly insightful and has usually encouraged individuals just like me to get to their ambitions. Your entire valuable useful information means much to me and far more to my peers. Many thanks; from all of us.

 68. golden goose

  I am glad for commenting to let you be aware of what a really good experience my wife’s princess encountered studying yuor web blog. She picked up plenty of issues, most notably what it is like to possess an incredible teaching heart to let other folks very easily know precisely some extremely tough things. You actually surpassed my expected results. Thanks for supplying such warm and friendly, trustworthy, revealing and fun guidance on your topic to Jane.

 69. nike kyrie 7

  I as well as my buddies ended up reading the good points located on the blog then quickly got a terrible suspicion I never thanked the web blog owner for those secrets. The people are already consequently very interested to read all of them and have now in fact been making the most of these things. Thank you for genuinely simply helpful and for finding this sort of awesome areas millions of individuals are really needing to be aware of. Our honest regret for not expressing gratitude to you earlier.

 70. ibongdatv

  Thẳng đá Bóng Ngày Hôm Nay90pXem đá bóng trực tuyến Trực tiếp Odd BK vs Sarpsborg, 20h ngày 24/5, giải VĐQG Na Uy. Xem lịch phạt sóng trực tiếp đá bóng EURO ngày hôm nay được Webthethao update chủ yếu xác nhất.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *